Intrebat ce parere are despre inmultirea cazurilor de malpraxis, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca sunt foarte multe neclaritati si "nimeni nu citeste legea", care spune ca acolo unde se identifica "un posibil caz de malpraxis", cei care sunt indreptatiti sa isi spuna punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor.

"In primul rand, in acest domeniu sunt foarte multe neclaritati si nimeni nu citeste legea. Legea spune ca acolo unde se identifica un posibil caz de malpraxis - pentru ca la inceput este un posibil, un eventual caz -, cei care sunt indrituiti, conform legii, sa isi spuna punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor", a precizat Nicolaescu, citat de Mediafax.

Ministrul Sanatatii a explicat ca, dupa ce Colegiul Medicilor decide daca este vorba despre un caz de malpraxis, tot acest for poate sa ia decizii de natura profesionala sau administrativa si, in functie de gravitatea cazului, autoritatea sesizeaza organele abilitate, care mai departe aplica legea.

Potrivit lui Nicolaescu, un lucru este "la fel de important", si anume implicarea mai sustinuta si mai implicata a societatilor de asigurari.

"Aceste societati de asigurari - si sper sa nu se supere nimeni pentru afirmatie -, de ani de zile s-au umplut de bani, dar nu au facut aproape niciun fel de plata de despagubire pentru persoanele care au suferit pentru cazurile de malpraxis", a mai spus Nicolaescu.

In acest sens, ministrul Sanatatii a precizat ca a avut deja o intalnire cu presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si urmeaza sa se intalneasca cu intreaga conducere a CSA, pentru a vedea acele modalitati care trebuie imbunatatite, astfel incat un bolnav care sufera din cauza unui caz de malpraxis sa poata sa fie si despagubit.

Nicolaescu a mai spus ca, potrivit datelor primite de la Colegiul Medicilor, Romania are, statistic, un numar de cazuri de malpraxis mult mai mic decat alte tari din UE, precizand ca acest lucru "nu trebuie sa ne faca fericiti sau sa credem ca suntem multumiti, insa aceasta este realitatea".

Ministerul Sanatatii anunta, in 8 februarie, ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, pana la jumatatea anului, avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt suspectati sau acuzati de malpraxis.

Astfel, MS intentioneaza sa puna in dezbatere publica, pana la jumatatea anului 2013, un nou proiect de lege a malpraxisului, care sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor.