Potrivit Comisiei Europene, aceasta schimbare are loc pe fondul hotararii pronuntate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene conform careia primele diferite pentru barbati si femei, stabilite doar pe criterii de sex, sunt incompatibile cu principiul preturilor unisex prevazut in legislatia UE privind egalitatea de gen si cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

"Egalitatea de gen este un drept fundamental in Uniunea Europeana, iar Curtea de Justitie a clarificat faptul ca acest drept se aplica si pentru stabilirea preturilor asigurarilor. Sectorul asigurarilor a avut la dispozitie mai mult de un an pentru a se pregati pentru trecerea la preturile unisex si, in toata aceasta perioada, Comisia Europeana a sprijinit adaptarea sectorului.Comisia va monitoriza punerea in practica a acestor noi norme de catre sectorul asigurarilor", a afirmat vicepresedintele CE Viviane Reding, comisarul UE pentru Justitie, potrivit unui comunicat de joi.

In conformitatea cu noile prevederi, primele de asigurare ar putea sa creasca sau sa scada pe termen scurt, pentru anumite categorii de clienti, urmand sa se echilibreze in timp.

La 1 martie 2011, Curtea de Justitie a UE a acordat timp asiguratorilor pana la 21 decembrie 2012 pentru a-si modifica politicile de stabilire a preturilor in vederea aplicarii unui tratament egal clientilor de sex masculin si de sex feminin in ceea ce priveste primele si prestatiile de asigurare.

Decizia Curtii de Justitie a UE din 1 martir 2011 a fost data in cauza Test-Achats, inaintata de catre Curtea Constitutionala a Belgiei, care facea referire la discriminarea pe criterii de sex in ceea ce priveste primele de asigurare. Astfel, Curtea a declarat nevalida, incepand cu 21 decembrie 2012, o derogare de la legislatia UE privind egalitatea de tratament care permitea statelor membre sa mentina o diferentiere intre barbati si femei in ceea ce priveste primele si prestatiile pentru cei asigurati.