Conform sursei citate, piata asigurarilor generale a fost dominata in continuare de politele auto, ponderea asigurarilor de raspundere civila (clasa X) urcand, in trimestrul I, la peste 56%, cu 20 de puncte procentuale peste nivelul din urma cu trei ani. De asemenea, adaugand si asigurarile de mijloace de transport terestru, in afara celor feroviare (clasa III), rezulta o pondere totala a asigurarilor auto de 76,34% din volumul subscrierilor de asigurari generale.

Primele brute subscrise pe piata asigurarilor au totalizat, in primele 3 luni ale anului, 2,43 miliarde de lei, in crestere cu 9,16% fata de aceeasi perioada din 2015, trendul ascendent fiind sustinut atat de segmentul asigurarilor generale, care a inregistrat un avans de 9,74%, apropiindu-se de pragul de doua miliarde de lei, cat si de asigurarile de viata, care au avut subscrieri mai mari cu 6,6%, insumand 438 milioane de lei.

Asigurarile de raspundere civila auto (RCA) au depasit, in primul trimestru, borna de doua milioane de contracte incheiate, numarul politelor noi fiind cu 64.386 mai mare decat in perioada corespunzatoare din 2015, in conditiile in care cresterea gradului de cuprindere constituie o preconditie esentiala pentru insanatosirea pietei.

La nivelul lunii martie, erau in vigoare 4.652.631 polite RCA, dintre care 3,5 milioane incheiate de persoane fizice, in crestere cu 3% fata de primul trimestru al anului trecut. Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA a urcat, astfel, la peste un miliard de lei, fiind cu 31,6% mai mare decat in T1 2015.

Potrivit ASF, dauna medie RCA platita in primul trimestru al anului 2016 a scazut la 6.874 de lei, comparativ cu un varf de 7.769 de lei atins in trimestrul IV din 2015, insa a fost cu 205 lei mare decat in primul trimestru al anului trecut.

Pe de alta parte, prima medie la asigurarile RCA s-a situat, la nivelul primelor trei luni ale anului, la 747 lei, in urcare cu 26,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 0,9% fata de trimestrul IV 2015.

Datele ASF arata ca un numar de 35 de societati de asigurare care au activat pe piata in primul trimestru al acestui an au achitat indemnizatii brute de 913 milioane de lei pe segmentul asigurarilor generale, in scadere cu 16% fata de TI 2015, respectiv de 186 milioane de lei pentru asigurari de viata, adica un total de circa 1,1 miliarde de lei.

ASF este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. Autoritatea contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.