Abia cand si-a amintit de polita de asigurare obligatorie, domnului Lucaciu i-a venit inima la loc. Astazi a primit cei 20.000 de euro, suma maxima prevazuta de asigurare. De fapt, jumatate din pretul casei. Vecinii sai, mai putin prevazatori, isi platesc despagubirile din buzunar.

Cei care nu au cumparat polita de asigurare obligatorie, care costa 10 sau 20 de euro, risca o amenda de pana in 500 de lei.

Asigurarea se poate incheia la una din cele 13 companii membre PAID: Astra Asigurari, Groupama Asigurari, Clal Romania, Uniqa Asigurari, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali Asigurari, Carpatica Asig, EuroIns Romania, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari.

"Data de la care se pot aplica sanctiunile este data de 5 august 2011. Obligatia de a aplica sanctiuni revine primarilor”, explica Marinela Nemes, de la directia Juridica a CSA.

Primariile nu vor aplica, insa, sanctiuni din prima zi.

Scapa de amenzi doar cei care au o asigurare facultativa ce cuprinde cele trei riscuri: alunecarea de teren, inundatiile si cutremurul.