Euromedics Cryo Bank va fi situata pe strada Lipscani, in centrul Bucurestiului si va asigura servicii de analiza, procesare, izolare, stocare si criogenare a celulelor stem, potrivit unui comunicat al firmei Stem Life, care detine unitatea respectiva.

Aceasta este prima investitie a companiei Stem Life in domeniul medical. Firma este controlata de un afacerist grec, Giorgios Sykiotis, care are diverse alte activitati in domeniul imobiliar.

In Romania, exista aproximativ noua banci de celule stem, in care se fac recoltari si stocari de astfel de cellule. Printre ele se numara Biohellenika, Cord Blood Center, La banca Biogenis, Stem Celexion, Stem Health Unirea si Sten Sure.

Tariful unei recoltari de celule stem variaza intre 3.270 lei si 4.000 lei, fara TVA, la care se adauga si o taxa de depozitare a celulelor, cuprinsa intre 140 lei si 300 lei, in functie de fiecare clinica in parte.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem se diferentiaza de toate celelalte celule, prin faptul ca se transforma in celule specializate, care inlocuiesc toate celulele moarte din organism. In plus, ele pot fi inghetate aproximativ 20 de ani, fara sa sufere modificari.

In prezent, cercetatorii din intreaga lume cauta diverse modalitati de a creste celule pentru a putea dezvolta tesuturi care joaca roluri importante in tratarea unor boli precum diabet, Parkinson si unele tipuri de cancer.

Un alt avantaj al transplantului cu celule stem este acela ca si pacientii cu afectiuni cardiace sau hepatice pot beneficia de acest tratament, fara a fi afectati.

In prezent, celulele stem reprezinta un subiect destul de controversat in lumea medicala, din cauza faptului ca provin de la embrionii umani (considerati fiinte umane), cu varste cuprinsa intre doua zile si noua saptamani. Celulele stem se recolteaza de la embrionii din clinicile de fertilizare.