Revocarea, propusa plenului Parlamentului de catre Comisiile reunite pentru buget, finante, a intrunit 222 voturi "pentru" si trei voturi "impotriva".

Sefia acestei Comisii va fi asigurata, la propunerea parlamentarilor finantisti, de vicepresedintele institutiei Tudor Balta.

Parlamentarii si-au exprimat optiunea pe buletine de vot, in absenta parlamentarilor PDL, care au decis sa boicoteze lucrarile plenului reunit.

Parlamentarii au primit buletine de vot pe care era inscris numele Constantin Buzoianu, in functie de optiune, urmand sa il taie sau nu cu o linie numele.

Votul pentru revocarea din functia de presedinte al CSA a lui Constantin Buzoianu s-a desfasurat in paralel cu cel pentru validarea lui Claudiu Saftoiu in functia de presedinte director general al SRTv.

Senatorul PNL Eugen Nicolaescu a propus, marti, plenului Parlamentului, in numele Comisiilor pentru buget, revocarea presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Constantin Buzoianu, urmand ca interimatul sa fie asigurat de vicepresedintele Tudor Balta pana la numirea unui nou presedinte.

Nicolaescu a prezentat senatorilor si deputatilor raportul intocmit de cele doua Comisii permanente, in urma sesizarilor facute si a conducerii CSA.

Potrivit acestuia, comisiile au constatat ca piata asigurarilor din Romania manifesta deficiente sub aspectul supravegherii prudentiale si reglenetarii, avand consecinte negative asupra asiguratilor.

"Nu au fost indeplinite cu eficienta competentele privivind protejarea intereselor consumatorilor din domeniul asigurarilor. Anumite societati de asigurare nu isi respecta atributiile legale si contractuale pe care le au fata de asigurati. Nu au fost identificate solutiile pentru o functionare normala a pietei de asigurari privind atributiile ce revin prin lege acestei autoritati", a mentionat liberalul.

Cele doua comisii au decis, cu majorita de voturi, si revocarea lui Buzoianu din calitatea de membru al CAS. Acesta a fost numit presedinte prin votararea Parlamentului din 27 noiembrie 2011.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Constantin Buzoianu, declarase anterior, pentru Mediafax, ca va fi revocat din functie, sustinand ca piata asigurarilor se confrunta cu "probleme grave", care, in cazul producerii unui cutremur puternic, ar face ca scandalul FNI sa para un mic accident.

"Astazi, in sedinta celor doua comisii de buget-finante ale Parlamentului, am fost invitat sa particip la analizarea unui raport intocmit de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii, care nu imi era favorabil. Ordinea de zi a sedintei comisiilor nu a fost publicata din timp, asa cum prevad uzantele. Practic, m-au chemat si am fost executat, respectiv comisiile au hotarat sa inainteze Parlamentului propunerea de revocare din functia de presedinte al Consiliului CSA", a declarat Constantin Buzoianu.

El sustine ca raportul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii a fost intocmit pe baza unor "plangeri nefondate".