Un milion de euro, bani dati de minister, zac intr-un subsol al Institutului de boli cardiovasculare din Timisoara. Si nu de ieri, de azi, ci din 2008. Aparatul performant este inchis in lazi pe care s-a pus praful de-a binelea. 

A fost descarcat si depozitat, pentru ca nu s-a gasit un spatiu adecvat pentru a fi montat. Noua cladire in care trebuia amplasat nici acum, dupa 4 ani nu e gata. 

Trecem la alt oras. De zece ani, un aparat de radiologie, care a costat aproape 5000 de euro, sta impachetat ca un cadou inutil intr-un spital din Bistrita - Nasaud. Explicatia oficiala este ca unitatea nu are specialisti care sa stie cum sa-l manevreze.

In schimb, la Spitalul Floreasca din Bucuresti, Ministerul Sanatatii a dotat din 2009 noua clinica de terapie intensiva cu aparate si paturi in valoare de 2 milioane de euro. Din 35 de paturi,11 sunt inca nefolosite, pentru ca nu au toate cele necesare.

Si la Spitalul Judetean din Brasov, un aparat cumparat cu 90.000 de euro pentru anumite analize de sange se umple de praf. Costa prea mult intretinerea, dar si consumabilele, 5.000 de euro pe an.       

Si la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu un dispozitiv pentru depistarea tuberculozei este scos din uz, din aceleasi motive.

Oficialii de la Bucuresti spun ca in toate aceste cazuri vina este numai si numai a managerilor de spital.

In vreme ce aparatele pentru care s-au achitat milioane nu ne sunt de niciun folos, aflam ca maternitatea din Iasi de pilda, singura din zona Moldovei, nu mai primeste in sectia de reanimare bebelusi din alte judete. S-au terminat fondurile!

Ca sa fie totusi internati, copiii trebuie sa fie trimisi de spitalele din Moldova cu tot cu medicamente dupa ei.