Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a afectat circa 35.000 de cladiri la nivelul intregii tari, pagubele fiind estimate atunci la 2 miliarde dolari. In urma cutremurului, au fost inregistrati 1.570 morti si 11.300 raniti.

In cazul in care un cutremur de aceeasi amploare ar avea loc in prezent, daunele ar fi de circa 6 miliarde euro la nivelul intregii tari, a declarat un responsabil al sectiunii de asigurari de bunuri si proprietati in cadrul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Aurel Badea.

”Am facut o simulare in acest sens, iar nivelul pagubelor este estimat la 6 miliarde euro. Nu cunoastem capacitatea asiguratorilor de a acoperi daunele in cazul unui astfel de eveniment”, a declarat Badea, citat de News.ro.

Locuintele asigurate obligatoriu de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) ar suferi daune estimate la 775 milioane de euro, potrivit reprezentantilor PAID, in contextul in care programul de reasigurare este de 800 milioane euro. Doar 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinte din Romania au asigurare obligatorie.

Potrivit directorului PAID, un eveniment ca cel din 1977, statistic, are loc o data la 170 de ani, potrivit unui model de evaluare.