"Asigurarea de raspundere civila fata de terti ar trebui sa fie obligatorie in cazul cluburilor si restaurantelor, care sa acopere toate daunele pe care le poate produce unui tert, de la vatamare corporala, intoxicatii cu produsele consumate, in cazul producerii unui cutremur sau incendiu, iar suma asigurata sa fie stabilita, in praguri, in functie de numarul de locuri disponibile in localul respectiv", a subliniat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, Bogdan Andriescu, potrivit Agerpres.

In prezent, spune el, prima de asigurare in cazul asigurarii de raspundere civila fata de terti se stabileste in functie de suma asigurata pe care o alege clubul.

"Nefiind o limita admisa, fiecare poate sa aleaga ce suma doreste. Calculul se face in functie de suma asigurata si de cifra de afaceri a clubului, pentru ca acolo se reflecta cati clienti are localul respectiv. Cu cat cifra de afaceri este mai mare, inseamna ca sunt mai multi clienti, iar riscul creste proportional cu numarul de clienti", a spus presedintele UNSICAR.  

Acesta a subliniat ca, la o suma asigurata de pana la 1 milion de euro, prima ar fi de 1.000 - 2.000 de euro pe an.  

"In cazul clubului Colectiv, suma asigurata ar fi trebuit sa fie de cel putin 5-10 milioane euro, cu o prima anuala de aproximativ 3.000-4.000 euro. Nu am informatii ca acest club ar fi fost asigurat. In opinia mea, dupa cum s-au desfasurat lucrurile, este greu de crezut ca si-ar fi facut vreo asigurare. Destul de putine cluburi incheie o asigurare de raspundere civila fata de terti. Nu avem o statistica, insa foarte putine cluburi se asigura. In cel mai bun caz isi asigura proprietatea, nu si raspunderea fata de terti", a subliniat Andriescu.  

El sustine ca autorizatia de la pompieri se cere in unele cazuri atunci cand se incheie o polita de asigurare. Totodata, i se face inspectie de risc, iar daca se constata ca riscul este mare, creste prima sau chiar nu se incheie asigurarea.  

Bogdan Andriescu a subliniat ca suma asigurata este o despagubire pe care o plateste societatea de asigurare.

"Daca o instanta hotaraste ca trebuie platita ca despagubire suma de 5 milioane de euro, iar polita are limita de un milion, plateste asiguratorul 1 milion de euro, cat reprezinta suma asigurata, iar restul, pana la 5 milioane de euro, trebuie achitat de proprietar. In cele mai multe cazuri nu au de unde sa plateasca. De aceea, asigurarea de raspundere civila fata de terti ar trebui sa fie obligatorie", a mai spus Andriescu.  

La randul sau, Cristian Constantinescu, specialist in asigurari, sustine ca, in conditiile prezentate, clubul Colectiv nu ar fi gasit nicio societate de asigurari sa ii incheie o polita de raspundere civila pentru terti.  

"Avand in vedere conditiile prezentate, clubul Colectiv nu ar fi gasit niciun asigurator sa ii incheie o polita de raspundere civila pentru terti, in orice caz nu o firma de asigurari serioasa", a precizat Constantinescu, specialist in asigurari, fost presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).  

Potrivit acestuia, in cazul incheierii unei astfel de polite, asiguratorul solicita autorizatia de constructie, avizele de pompieri.

"Nu cred ca il asigura cineva in conditiile prezentate, in orice caz nu o firma serioasa. Exista limite intre un risc neasigurabil si un risc asigurabil, care prezinta un grad superior de risc. Vorbind de risc asigurabil, acolo exista diferenta de prima, in functie de gradul de risc. Cu cat riscul este mai mare, cu atat creste si prima. Daca riscul nu e asigurabil. Nu e asigurabil si punct. Nu exista solutii de genul: imi dai o prima mai mare, te asigur", a explicat Constantinescu.