"Intrarea in vigoare a noii norme RCA, de la 1 ianuarie, nu aduce o revolutie in domeniul RCA, ci o evolutie spre mai bine. Sunt o serie de lucruri bune in norma, cum ar fi introducerea unui benchmark in privinta tarifelor pentru piese si lucrari de reparatii auto la nivel de reprezentanta auto. Unele unitati de reparatii auto solicita preturi si de trei ori mai ridicate decat un service al unei reprezentante auto, ceea ce este anormal. In acest context, asiguratorii vor avea un control mai bun al costurilor, cu impact asupra ratei combinate a daunei, care la nivel de piata se situa la 117% la 9 luni", a spus Vrignaud. 

Rata combinata a daunei se calculeaza ca raport intre cheltuieli si daune si prime subscrise. In primele noua luni ale acestui an, potrivit ASF, acest indicator la nivelul intregii piete RCA s-a cifrat la 117%. Cu alte cuvinte, la 100 de lei din polite RCA, asiguratorii au platit daune de 117 lei. 

Potrivit modificarilor aduse normei privind RCA, asiguratorii care incheie astfel de polite au obligatia sa practice aceeasi prima de asigurare, indiferent de canalul de distributie utilizat, al carei cuantum va acoperi toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare. 

Reprezentantul Allianz-Tiriac a afirmat ca in Romania, in ultima perioada, se vorbeste foarte mult despre piata RCA, dar se intelege foarte putin. 

"Spre exemplu, in Austria, dauna medie pe segmentul RCA se ridica la aproximativ 1.100 de euro, iar prima medie pentru o astfel de polita se situeaza intre 400 si 500 de euro. Pe piata romaneasca, avem o dauna medie de peste 1.200 euro si tarife medii de 120 euro. Ceva nu este in regula aici. In plus, in Austria, comisionul mediu practicat de brokeri pentru intermedierea unei polite RCA este de 7-8%, iar in Romania se situeaza la 18%. Polita RCA este una standard, cu aceleasi riscuri si sume asigurate", a spus Vrignaud. 

Seful companiei spune ca ar trebui sa se acorde o atentie sporita asigurarilor de locuinte sau de raspundere civila, unde gradul de penetrare in randul populatiei este redus. 

"La RCA avem un grad de cuprindere de peste 85%, dar la case nu depasim 20%. Aici ar trebui sa isi concentreze atentia asiguratorii, dar si populatia. De ce se poate plati, in medie, 120 de euro pe o asigurare RCA pentru o masina care costa 10-15.000 de euro si cand vine vorba de locuinta, cu o valoare de cateva zeci de mii de euro in mediul urban, uitam sa incheiem un contract de asigurare, in conditiile in care Romania are un risc seismic ridicat si un cutremur puternic este asteptat in viitor?, a spus Vrignaud. 

Conform datelor ASF, piata asigurarilor RCA a atins 1,94 miliarde lei la finele lunii septembrie, in crestere cu 11% fata de perioada similara a anului 2013, pe fondul avansului numarului de contracte si al majorarii tarifului mediu.  Prima de asigurare medie anualizata a fost de 515 lei, in crestere cu 3% fata de septembrie 2013. 

La nivelul intregii piete RCA, dauna medie platita a urcat cu 12%, la 6.859 lei. Pentru pagube materiale, dauna medie a fost de 5.266 lei, comparativ cu 5.239 lei in septembrie 2013, iar pentru vatamari corporale si deces au crescut cu 14%, la 63.308 lei. 

Intrebat despre rezultatele Allianz-Tiriac pentru intregul an 2014, Vrignaud a spus ca cifrele finale in privinta subscrierilor vor depasi nivelul estimat la inceputul anului. 

"Compania merge bine, ce ne-am propus am realizat, subscrierile sunt mai bune fata de nivelul estimat. De asemenea, si la profit stam bine, in linie cu bugetul", a spus seful asiguratorului. 

In primele noua luni, Allianz-Tiriac a subscris prime din asigurari generale si de viata de 729,7 milioane de lei, in urcare cu 8% fata de rezultatul din perioada similara din 2013, iar profitul operational a urcat cu 62%, la 35,4 milioane de lei.  Veniturile din asigurari generale aferente perioadei analizate au inregistrat un plus de 9%. Pe acest segment, valoarea primelor subscrise a atins 652,7 milioane de lei, de la 600,4 milioane lei in anul anterior.  Asigurarile auto (CASCO si RCA, cumulat) au generat subscrieri de 464,3 milioane de lei, cu 8,5% mai mult fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului 2013.  O dinamica similara a consemnat și portofoliul de asigurari generale non-auto, acesta evidentiind o rata de crestere a veniturilor cu 9% (plus 15,8 milioane de lei, in valoare absoluta), de la 172,6 milioane de lei la 188,4 milioane de lei.  Primele subscrise din activitatea de asigurari de viata s-au situat la 77 milioane lei, nivel staționar fața de perioada similara a anului trecut. 

In privinta anului 2015, seful Allianz-Tiriac a spus ca "nu vor avea loc schimbari in strategie" si ca bugetul va prevede o crestere marginala, in linie cu rata inflatiei. 

"Evolutia pietei asigurarilor in ansamblu, unde lucrurile nu stau bine avand in vedere dinamica negativa de la noua luni, va depinde si de raspunsul la intrebarea «Ce se va intampla la Astra?». Societatea se afla in administrare speciala de peste 10 luni si decizia pe care o va lua autoritatea de reglemenatre la finele primului trimestru al anului viitor va influenta major dinamica industriei autohtone. In opinia mea, sunt doua solutii: ori investitor, care va aduce banii necesari redresarii companiei, ori dizolvare si apelare la Fondul de garantare", a afirmat Vrignaud.