Amintirea Uniunii Sovietice este inca vie la Moscova. Iar simbolurile se vad la tot pasul. Inclusiv pe sosele. Lada clasica era ieftina, nu stralucea la capitolul calitate si inspira o multime de bancuri:

"Ce este o Lada in varful dealului? O minune".
"Ce este un sofer de Lada care spune ca aprimit o amenda pentru viteza? Un mincinos."
"Cum dublezi valoarea unei Lada? Faci plinul cu benzina."

42 de ani constructorul auto rus Avtovaz a tot fabricat masini Lada, aproape copii la indigo dupa un model de Fiat din 1966. Inca de acum 15 ani, cand jurnalistii americani au vizitat uzina, directorii recunosteau ca masina si-a cam trai traiul. Dar au continuat s-o produca, mai ales pentru ca era ieftina - cateva mii de dolari.

Vasili Babashkin si prietenii sai repara masini Lada mostenite de la bunici. Au deprins din tata in fiu placerea si stiinta de a mesteri la motoare si carburatoare, o experienta pe care n-o mai poti repeta la masinile moderne, controlate de computer.

Lada calsica a fost odata un simbol al statutul social. Dar acum Rusia e o tara unde poti vedea o Lada parcata alaturi de un Maserati, Bentley sau Ferrari.

"In 1970, era rasfatul sovieticilor. Pe atunci era conforma cu toate normele europene, era confortabila si cu portbagaj incapator. Era o masina frumoasa, dar timpul ei a trecut", spune Igor Morzharetto, editor la o revista auto.