"Presedintele - director general Automobile Dacia, Yves Caracatzanis, comitetul de management al Grupului Renault Romania si intreg colectivul companiei isi exprima regretul profund in fata pierderii celui care, timp de 48 de ani, a scris istoria automobilului romanesc. Constantin Stroe este omul a carui viata se confunda cu marca Dacia si intreaga industrie auto din Romania", se arata intr-un comunicat transmis presei de Directia Comunicare a Grupului Renault Romania.

Conform aceleiasi surse, Constantin Stroe a fost unul dintre martorii nasterii si cresterii uzinei Dacia la Mioveni, acolo unde a parcurs toate etapele carierei profesionale, pana la pozitia de director general. El a fost, totodata, cel care a contribuit semnificativ la asigurarea unei tranzitii de succes intre ceea ce a fost si ceea ce a devenit Dacia.

"Lui Constantin Stroe i se datoreaza, in buna parte, salvarea marcii Dacia dupa anii '90 si reintoarcerea acesteia in marea familie a Grupului Renault. (...) Constantin Stroe a imbratisat cu aceeasi pasiune rolul de purtator de cuvant al intregii industrii romanesti de automobile, din pozitia de presedinte - director general al Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM)", se mai mentioneaza in comunicat.

Constantin Stroe s-a nascut pe 24 martie 1942 la Hulubesti, in judetul Dambovita.

In 1967, dupa ce a absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea Tehnologia Constructiilor de Masini, s-a angajat ca inginer la uzina Mecanica Teleajen. Un an mai tarziu s-a alaturat nou-infiintatei Intreprinderi de Autoturisme Pitesti, unde a fost, pe rand, inginer, sef Sectie si inginer Sef Fabrica.

In anul 1982 a devenit director Tehnic al Centralei Industriale de Autoturisme Pitesti, iar in 1989 a preluat responsabilitatile de director al Intreprinderii de Autoturisme Timisoara.

Timp de 12 ani, din februarie 1990 pana in septembrie 2002, a ocupat pozitia de director general al Automobile Dacia. In paralel, a reprezentat industria romaneasca de profil ca presedinte, apoi director general al ACAROM, membru in Consiliul Director al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) si membru in comitetul Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Ulterior, Constantin Stroe a fost vicepresedinte al Consiliilor de Administratie de la Automobile Dacia si Renault Technologie Roumanie.