Afacerile cu maşini au fost stimulate în acest an de eliminarea timbrului de mediu pentru maşinile second-hand, de la 1 februarie, ceea ce a adus la creşterea masivă a înmatriculărilor.

În luna august, cel mai mare avans faţă de aceeaşi lună a anului trecut, de 56,2%, a fost înregistrat în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, urmat de serviciile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+20,8%) şi comerţul cu autovehicule (+11,7%).

Din segmentul serviciilor prestate populaţiei, cel mai mare avans l-au înregistrat în luna august faţă de aceeaşi perioadă din 2016 jocurile de noroc şi alte activităţi recreative (+35,5%) şi hotelurile şi restaurantele (+26,1%).

Faţă de luna precedentă, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în luna iulie cu 1,1%, pe serie brută, şi cu 0,6%, pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avansat în luna august cu 2,1% faţă de luna precedentă, pe serie brută, şi cu 0,3% pe seria ajustată.

În 2016, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au urcat cu 18% faţă de 2015.

Afacerile de retail au fost susţinute anul trecut de creşterea puternică a salariilor, tendinţă care continuă în 2017.