In atelierele universitatii Griffith, din Australia, il gasim pe profesorul Jun JO. Sta mandru langa ultima lui creatie, automobilul care nu are nevoie de sofer pentru a goni pe sosele.

"Cand urc in masina, imi amplasez telefonul mobil pe bord, cu camerele in fata. Toti senzorii din jurul autoturismului vor incepe sa comunice cu telefonul meu inteligent. Asa ca acesta ma va ajuta mult, va deveni un fel de asistent personal", a povestit Jun Jo.

Peste doar un an, masina, dotata cu un computer de bord, sistem radar si senzori, va parasi atelierul la comanda unei aplicatii, instalate pe telefonul mobil.

"Nu mai dureaza mult si aceasta masina va iesi afara si va fi testata pe sosea. Tehnologia este aproape gata. Marea intrebare este, insa, daca sunt soferii pregatiti sa isi ia mainile de pe volan si sa isi puna increderea in telefonul mobil", a declarat Jonathan Samuels, corespondent Sky News.

Asta va depinde de abilitatea sistemelor de a oferi garantii de siguranta.

"Avem multa autonomie in autovehiculele de acum. Toate functioneaza pana la un punct. Niciunul dintre ele nu este perfect. Problema este ca orice masina care preia controlul total in timpul mersului, trebuie sa functioneze bine tot timpul", a spus Toby Hagen, jurnalist

Australienii nu sunt singurii care incearca sa construiasca masina ghidata de telefonul mobil. Specialistii germani lucreaza la un proiect similar, iar companii precum Audi, Mercedes, BMW sau General Motors se intrec in constructia celui mai de incredere automobil care nu are nevoie de sofer.