"In Polonia, ponderea politelor auto era sus acum 10-15 ani, apoi usor-usor a scazut si au crescut alte tipuri de asigurari. In momentul in care intervin si alte linii de asigurari, cum ar fi raspunderea civila fata de terti, adica polita care acopera daunele pe care le-ai provocat altei persoane, avem o dovada de civilizatie. Daca ponderea asigurarilor auto scade putem spune ca gradul de civilizatie in tara respectiva a crescut", a declarat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), Bogdan Andriescu, citat de Mediafax.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), subscrierile din polite auto (RCA si CASCO) au insumat anul trecut 3,96 miliarde de lei si au avut o cota de 50,6% in totalul veniturilor companiilor de profil, in scadere cu aproape 10 puncte procentuale fata de 2010, pe fondul reducerii vanzarilor de autovehicule si al scaderii finantarilor in leasing si credit.

"Despre potentialul pietei romanesti in domeniul asigurarilor s-a vorbit foarte mult in ultimii 5-10 ani, dar ponderea liniilor de asigurari nu s-a schimbat semnificativ. Unul din motive este ca romanii nu includ incheierea unui contract de asigurare non-auto in categoria nevoilor de baza si amana sau evita luarea unei decizii in acest sens", a spus Andriescu.

Datele prezentate de reprezentantul UNSICAR arata ca romanii cheltuie anual pentru asigurari, in medie, 97 de euro, in timp ce in Bulgaria cifra este mai mare cu 13 euro. In Ungaria, cheltuielile cu asigurarile se ridica la 300 de euro/an, in Polonia la 355 euro/an, iar in Austria la 2.000 euro/an. Media la nivelul Europei a fost de 1.873 euro/an in 2011.

Andriescu a spus ca avansul pietei din primele sase luni a fost sustinut de subscrierile asiguratorilor romani in strainatate, care au ajuns la o pondere de 5,8%.

UNSICAR a fost infiintata in anul 2000, la initiativa a 12 societati de intermediere si consultanta in asigurari. In prezent, cei 96 de membri ai uniunii au o pondere de circa 80% in totalul primelor intermediate, care in primele sase luni au crescut cu 17,9%, la 1,69 miliarde de lei, potrivit datelor CSA.