Un tribunal din Hamburg, competent in domeniul marcilor, a dat castig de cauza Audi, divizie a Volkswagen, in detrimentul Qoros, care apartine Chery.

Qoros urmeaza sa isi faca debutul international cu primul sau model berlina la inceputul lunii martie, la Salonul Auto de la Geneva, sub numele GQ3. Compania a fost infiintata in 2007, de grupul Chery, cel mai mare constructor auto independent din China, si holdingul Israel Corporation.

Audi produce la randul sau vehicule de lux 4X4 al caror nume include litera Q, care se numara printre cele mai bine vandute modele ale companiei. "Litera Q este un element protejat jurudic din gama noastra. Daca un alt constructor auto foloseste litera Q in numele modelelor sale, normal ca ne afecteaza", a declarat un purtator de cuvant al Audi.

Die Welt a subliniat ca procesul este surprinzator, avand in vedere ca Audi nu are de ce sa se teama din partea Qoros.
Mai mult, si alti producatori de automobile folosesc litera Q, precum Toyota, care are un model numit iQ, fara ca Volkswagen sa fie afectat in vreun fel. Potrivit publicatiei germane, litigiul reprezinta un indiciu ca "europenii vor sa faca tot posibilul pentru a incetini intarirea concurentei venite din China".

Qoros a anuntat pe de alta parte ca vrea sa vanda vehicule echipate cu toate optiunile la un pret cu 15% mai mic decat concurenta. "Incearca sa ne torpileze cum pot. Concurenta a devenit nervoasa, dar sunt sigur ca prezenta noastra la Geneva va fi un mare succes", a declarat Gert Hildebrand, director de design la compania chineza.

Qoros a dat asigurari ca a inregistrat numele GQ3 la oficiul european de protectie a marcilor si ca are incredere in capacitatea sa de a obtine in final castig de cauza.