In jur de 100 de reprezentanti ai procuraturii au cercetat miercuri birourile Audi din Ingolstadt si Neckarsulm, unde se afla cele mai mari doua fabrici ale companiei, precum si sediul central al Volkswagen din Wolfsburg si alte cateva locuri, inclusiv locuinte private.

Perchezitiile, primele efectuate la Audi dupa izbucnirea scandalului emisiilor automobilelor diesel, acum 18 luni, se concentreaza pe persoanele implicate in instalarea unor softuri ilegale pe 80.000 de automobile VW, Audi si Porsche cu motoare de 3 litri, ale caror emisii depasesc normele legale din SUA.

Totodata, procurorii au perchezitionat si birourile firmei de avocatura angajata de Volkswagen pentru scandalul emisiilor, intensificand eforturile de a-i identifica pe cei implicati in scandal.

VW, cel mai mare producator auto european, a criticat perchezitiile efectuate miercuri, dar raportate joi, ca fiind ”inacceptabile in toate privintele”, adaugand ca grupul se va folosi de toate instrumentele legale pentru a se apara.

Firma de avocatura, Jones Day, a refuzat sa comenteze, iar reprezentantii procuratorii din Munchen nu au fost disponibili pentru comentarii.

Grupul VW a recunoscut in septembrie 2015 ca pana la 11 milioane dintre vehiculele comercializate la nivel mondial au softuri instalate care reduc nivelul emisiilor in timpul testelor.

Un purtator de cuvant al procuraturii a declarat joi ca investigatorii au confiscat deja numeroase documente, incepand de miercuri dimineata, iar unele persoane au fost interogate. El a refuzat sa ofere detalii.