Proiectul lansat de Stratasys, in parteneriat cu firma KOR EcoLogic, are toate sansele de izbanda, potrivit site-ului mindblowingfact.org.

Un viitor in care masinile ar putea fi construite cu imprimanta 3D s-ar putea sa nu fie chiar atat de indepartat, pana la urma. Jim Kor si echipa sa de la KOR EcoLogic si-au imaginat deja o masina care sa fie mai eficienta din punct de vedere al consumului de carburant, ce va schimba modul in care lumea priveste procesul de productie, si astazi reusim sa obtinem acest lucru. URBEE 2, asa cum este denumita masina, arata industriilor de pretutindeni ca totul este posibil. Exista putine obstacole in materie de design pe care imprimarea 3D sa nu le poata rezolva”, spune Jim Bartel, vicepresedinte al Stratsys si RedEye On Demand.

Masinile obisnuite au sute si chiar mii de componente mici, insa URBEE 2 va fi proiectata folosindu-se numai 40 de piese conexe extrem de complexe, lucru facut posibil de imprimarea 3D. Materialul folosit la constructia masinii va fi un plastic dur, dar usor, astfel incat autovehiculul de doua locuri sa poata circula cu o viteza de pana la 112 km/h.

Potrivit lui Bartel, masina va fi si foarte eficienta din punctul de vedere al consumului. Pentru a demonstra acest lucru, echipa sa va incerca sa stabileasca un record mondial, calatorind de la San Francisco la New York (un drum de 4.125 kilometri) cu numai 37,8 litri de benzina.

URBEE 2 este urmasa lui URBEE 1, un prototip de asemenea construit prin imprimare 3D, in 2011. Modelul a aratat potentialul tehnicii de la acea vreme, dar masina nu avea oglinzi retrovizoare sau stergatoare de parbriz, elemente ce vor fi incluse in versiunea updatata.