"La aceste tarife afisate, asiguratorii si-au propus sa aplice o serie de coeficienti proprii de corectie, in functie de diverse criterii precum regiune, localitate, varsta, plata integrala a primei sau acordarea unui coeficient de campanie. Prin aplicarea acestor corectii, la tarifele de prima afisate se poate ajunge la o reducere cumulata de pana la 25%", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Mai mult decat atat, datorita reglementarilor emise de CSA referitoare la sistemul bonus-malus, societatile de asigurare sunt obligate ca, la tarifele rezultate dupa aplicarea coeficienţilor proprii de corectie, sa acorde bonus persoanelor care nu au provocat accidente, adica sa reduca tariful de prima sau, dupa caz, sa aplice malus (sa majoreze prima) persoanelor care au provocat daune.

"Persoanele care au incheiat asigurarea RCA in 2010, pentru un an de zile, si nu au provocat accidente in 2009 stiu foarte bine ca au beneficiat de o reducere a tarifului de prima cu 10% ca urmare a aplicarii sistemului bonus-malus. Din datele primite de la societati rezulta faptul ca, pana acum, peste 90% din asiguratii RCA au primit bonus si ne asteptam ca acest procent sa nu se modifice semnificativ", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Prin aplicarea sistemului bonus-malus, cei care nu au provocat accidente doi ani consecutivi (2009 si 2010) vor beneficia de un bonus si mai mare, respectiv de 20%, daca vor incheia asigurarea pe un an de zile.

"Este de asteptat sa primim notificari si de la alte societati de asigurare. Avand in vedere faptul ca notificarile deja primite provin de la societati care detin o treime din piata asigurarilor obligatorii RCA, este putin probabil ca celelalte companii sa aplice majorari semnificativ diferite de acestea", a spus Toncescu.