Supraacciza la carburanți este o prostie, cred deputații liberali din Comisia de buget-finanțe și susțin eliminarea ei.

Ar aduce o economie medie de 20 de lei la fiecare plin. Tot marți, liberalii au propus și renunțarea la impozitarea contractelor de muncă part-time.

Votul final pentru toate aceste măsuri este programat joi.

La un plin de 50 de litri, supraacciza înseamnă în acest moment aproximativ 20 de lei din prețul total al carburantului.

Încă de când s-au instalat la guvernare, liberalii au anunțat că vor să renunțe la această taxă.

Robert Sighiartău, deputat PNL: „A generat o inflație foarte mare. A dus la scumpiri în lanț.”

Supracciza a fost introdusă de guvernul Ponta în 2017, iar banii strânși astfel, trebuie să ajungă într-un fond special, destinat construirii de autostrăzi. În consecință, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii nu susține eliminarea supraaccizei.

Mircea Apostol, consilier juridic CNAIR: „La nivelul companiei sunt încasări de peste 15 milioane de euro pentru acest contract de utilizare și acces la zona drumului. Dacă le diminuăm și introducem excepția aceasta, va trebui pentru întreținere să solicităm bani suplimentari de la bugetul de stat.”

Sorin Lazăr, președinte Comisia de buget: „Impactul nu este unul care să ne sperie.”

Liberalii spun că, după introducerea supraaccizei, bugetul de stat a avut încasări mai mici, pentru că transportatorii și-au făcut plinul din țările vecine, unde combustibilul este mai ieftin. Însă unii parlamentari susțin că după eliminarea unor taxe, nu au scăzut întotdeauna și prețurile.

Matei Suciu, deputat PSD: „Îmi aduc aminte că pe guvernarea PDL s-a scos o taxă și prețul nu a scăzut.”

Inițiativa PNL a avut și susținerea social-democraților, iar puterea și opoziția s-au înțeles și în privința renunțării la impozitul pentru contractele part-time. În acest moment, orice angajat care lucrează două, patru sau șase ore, plătește aceleași taxe calculate la nivelul salariului minim.

Dan Vîlceanu, deputat PNL: „Am reușit prin această măsură să desființăm un mod de angajare corect și de a plăti mai mult decât câștigi.”

Marius Budai, deputat PSD: „Eu voiam procente, număr. Impact. Să se rețină că nu mi s-a răspuns.”

De anul viitor, toți angajații cu contracte part-time vor plăti contribuțiile sociale și impozitele proporțional cu suma câștigată. De asemenea, aleșii au adoptat o inițiativa legislativă prin care jurnaliștii sunt scutiți de la plata impozitului pe venit.