Cea mai neglijabila si nevinovata cauza dintotdeauna este somnul la volan sau asa-zisul atipit. Soferul nu este constient 100% de starea de ameteala in care intra cand il ia somnul si crede ca poate depasi situatia concentrandu-se. Este considerate cea mai periculoasa ambitie la volan, pentru ca in cele mai multe cazuri, conform statisticilor, doar norocol sau claxoanele te pot salva.

Centrul pentru Controlul Bolilor si pentru Pereventie din SUA a facut un studiu in anii 2009 si 2010 pentru concluzii despre fatalitatea somnului la volan. Numai in 2009 s-au numarat 30.000 de accidente din care 730 au fost cu decese. 4.2% din aproape 150.000 de persoane chestionate au adormit la volan cel putin o data in ultimele 30 de zile inainte sa fie efectuat sondajul.

Rezultatul nu este insa complet si corect, pentru ca sondajul s-a facut in numai 20 de state din SUA. Altfel, numarul ar fi fost cel putin dublu. Asta pentru ca nu au mai fost inclusi in test nici soferii sub 18 ani.

Oregon este statul in care adorm cei mai putini oameni la volan, 2,5% din cei sondati, in timp ce Texas bate recordul negativ, cu 6.1%. O alta concluzie cu rol de preventie este ca sforaitul noaptea si dormitul putin (sub 6 ore) sunt cele mai importante cause ale adormitului la volan.