Erie Insurance Group, scoietate americana de asigurari, a facut un studiu ca sa afle prima cauza a accidentelor mortale cu masini. S-a dovedit ca principalul motiv este neatentia, doar ca neatentia provine din diverse cauze – graba, folosirea telefonului mobil, SMS-urile, consumul de substante interzise, dar si gandul care zboara la alte lucruri in timpul mersului cu masina. 62% din accidentele mortale se intampla din cauza asa-zisului visat la volan. Adica soferii cu mintea in alta parte nu se mai concentreaza la drum, isi pierd atentia pentru detaliile din trafic.

Studiul a pornit de la niste rapoarte ale politiei, legate strict de accidentele fatale. Un calcul AAA Foundation Study spune ca pe o mila distanta (1.6 km), un sofer ia 20 de decizii complexe. Daca procesul de gandire este alterat, intervine si lipsa reactiilor fizice si astfel se intampla accidentele.

Distragerea atentiei vine si din lucrurile fizice care se intampla in sau afara din masinia: caini agitati  sau evenimente care te fac sa intorci capul si sa-ti iei privirea de la drum.