Potrivit publicatiei britanice, oamenii de stiinta cauta voluntari care sa fie dispusi sa stea 60 de zile intinsi pe spate, pentru a studia efectele imponderabilitatii asupra corpului uman.

Pentru acest “efort”, participantii vor primi 16.000 de euro si oricat ar parea de simplu, pentru oamenii de stiinta este foarte important.

Cei 24 de candidati care vor fi alesi trebuie sa fie barbati intre 20 si 45 de ani, cu o conditie fizica buna, nefumatori, sa nu fie alergici si cu un indice al masei corporale cuprins intr 22 si 27.

Inainte de a fi selectati pentru a petrece doua luni in pat, participantii la studiu vor trece printr-o serie de teste care dureaza 14 zile. Dupa cele 60 de zile, acestia vor fi din nou testati timp de doua saptamani.

“Ideea acestui studiu este de a imita starea de imponderabilitate de pe Statia Spatiala Internationala”, a declarat Dr. Arnaud Beck. “In primele doua saptamanai, cercetatorii vor face o serie complexa de teste si masuratori voluntarilor. Dupa aceea urmeaza cele 60 de zile in care trebuie sa ramana in pat, cu capul usor inclinat spre spate la mai putin de sase grade”, a completat omul de stiinta francez.

Beck a avertizat, insa, ca oricat de usor ar parea, acest job este destul de dificil si participantii vor trebui sa manace, sa se spele si sa faca tot ceea ce tine de functionarea normala a corpului intinsi pe spate. “Regula de baza este ca macar un umar sa fie in permanenta in contact cu patul”, a adaugat cercetatorul.

In ultimele doua saptamani ale experimentului, voluntatii se vor recupera si vor fi din nou testati, pentru a cuantifica efectele pe care pozitia intinsa, fara a pune picioarele pe pamant, le au asupra corpului omenesc. 

“In unele cazuri, este afectat sistemul cardiovascular, iar persoana in cauza nu mai poate face efort cu aceeasi intensitate ca inainte. De asemenea, apar caderi de tensiune si vertij”, a explicat Beck.

Astronautii care petrec mai mult timp pe Statia Spatiala, in conditii de imponderabilitate, se confrunta cu atrofierea muschilor, scaderea densitatii oaselor si le este dificil sa stea in picioare, dupa ce se intorc pe Terra.

Cine vrea sa ia parte la experiment poate gasi mai multe detalii AICI.