Grupul Lotus si-a trimis in judecata fostul CEO Dany Bahar dupa ce l-a acuzat ca a folosit banii companiei in scopuri personale. Actionarul malaezian DRB Hi-Com incearca sa obtina inapoi 2.5 milioane de lire sterline care au fost cheltuiti pe renovarea celor doua proprietati pe care le are Bahar in Anglia, elicoptere, soferi si ceasuri de mana pe care si le-a cumparat CEO-ul sau pe care le-a facut cadouri.

Actionarea in instanta pentru recuperarea celor 4 milioane $ vine ca un arspuns la procesul lui Bahar impotriva DRB-Hicom prin care acesta cere despagubiri de 6.7 milioane de lires sterline in urma demiterii injuste. DRB este controlata de miliardarul Syed Mokhtar Al-Bukhary si a preluat controlul Lotus o data cu Proton Holding. S-a intamplat in ianuarie, iar in iunie Bahar a fost concediat. 

Conducerea Proton a declarat oficial ca “Bahar a avut un job destul de „ascuns” in pozitia de CEO, a fost extravagant pana peste cap, un mare mercenar si a fost preocupat de satisfacerea intereselor personale”. Replica Lotus mai spune ca a avut obiective pe care nu le-a indeplinit.

Avocatul lui Dany Bahar nu a raspuns in acest timp nici la mailuri sau la telefoane pentru informatii cu privire la proces. Nici avocatii Lotus nu s-au aratat interesati sa comenteze mai multe. Chemat la tribunal in august, Bahar a sustinut ca acuzatiile Lotus sunt nefondate si nejustificate. Tot el a mai adaugat ca DRB-Hicom a concediat mai multi executivi pentru a scapa de platile compensatorii in eventualitatea unei vanzari a brandului Lotus.

Fostul CEO a cheltuit aproape 1 milion de lire sterline pentru renovarea proprietatilor din Anglia, spune citatia DRB. Calatoriile lui au costat peste 1.2 milioane de lire – care inclus elicoptere si avioane particulare-, ceasurile cumparate pentru el si pentru ceilalti manageri din companie au fost in valoare de 3.000 de lire. Dincolo de prejudiciile financiare aduse companiei si de declaratii anormale in presa despre produsul pe care il reprezenta, Bahar mai e acuzat de management defectuos tot la nivel de cheltuieli: “Mecanismul de cheltuieli al grupului nu se justifica si nu avea o explicatie logica. Pe langa asta avem, desigur, viata ultraluxoasa a lui Bahar care a scapat de controlul intern al companiei” – declaratia facuta de Lotus Group.

Deocamdata, DRB – care spusese ca nu are ganduri mari cu Lotus in caz de insucces, s-a hotarat sa ramana actioner majoritar la Lotus.