BYD vrea sa se extinda in SUA cu patru modele la finele anului viitor, a declarat pentru Bloomberg Stella Li, vicepresedinte responsabil de operatiunile din SUA ale companiei chineze.  Compania a mai incercat in 2010 sa patrunda pe piata americana, iar intre timp s-a pregatit mai bine, a precizat ea. 

"Atunci, aveam pasiune dar nu aveam un brand, nu aveam istorie, capital si avantaj competitiv. BYD a devenit intre timp mai atractiva si ne-am imbunatatit designul si aspectele de siguranta. Nu mai vrem sa concuram la nivel de pret, ci in ceea ce priveste calitatea si inovarea", a declarat Li. 

Grupul Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul Warren Buffett, detine aproximativ 10% din actiunile BYD, participatie preluata in anul 2008. 

Producatorii chinezi de automobile vor sa declanseze o noua revolutie pe piata auto americana, asa cum s-a intamplat in urma cu zeci de ani odata cu extinderea marcilor japoneze si sud-coreene. Companii precum Geely Automobile, Great Wall Motor sau Cherry au luat de asemenea in vizor piata SUA, insa ambitiile lor nu s-au materializat inca. 

"Intrarea pe piata SUA este de importanta simbolica pentru constructia brandului, cu un efect mai mic in ceea ce priveste profitului. Trebuie sa se asigure ca vor livra masini de calitate solida, pentru a evita un impact negativ", comenteaza pentru Bloomberg un analist din Shanghai. 

BYD vinde deja in SUA autobuze electrice catre operatori de flota, insa este practic necunoscuta publicului larg. Compania chineza produce autobuze electrice in California incepand din luna martie a anului trecut. 

Pe langa ambitiile de a-si face un nume in SUA, BYD vrea sa deschida o fabrica de autobuze electrice la Sao Paulo, in timpul campionatului mondial de fotbal. Compania produce de asemenea taxiuri electrice, utilizate in Columbia si Marea Britanie. Autobuzele BYD circula in California, Canada si Spania. 

Geely, producatorul auto chinez care detine si Volvo, vrea sa vanda incepand din 2016 in SUA automobile sub marca proprie, dar dezvoltate impreuna cu compania suedeza.