Potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu, cmpaniile auto vor participa la proiectul de realizare a unui ventilator de respiraţie destinat bolnavilor de coronavirus.

"Industria auto are problemele ei specifice. Este o industrie care contribuie mult la PIB-ul României, dar este o industrie dependentă de industriile din ţările europene, Germania, Franţa, Italia. Dacă acolo lucrurile sunt oprite, înseamnă automat că şi în România lucrurile sunt oprite. Cel mai important lucru care a ieşit ieri (miercuri, 1 aprilie 2020, n.r.) din discuţia cu reprezentanţii industriei auto este că aceştia, în această perioadă, doresc să contribuie, să ajute economia românească, să ajute românii. Doresc să contribuie să producă materiale esenţiale, doresc să producă măşti şi au capacitate foarte mare de a produce aceste echipamente, biocide, pentru că au şi o industrie chimică pe orizontală foarte dezvoltată, prin parteneri care sunt furnizori tradiţionali ai industriei auto. Deci, practic tot ceea ce este nevoie în acest moment - măşti, biocide, combinezoane (...)", a spus Popescu, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Ministrul de resort a adăugat faptul că reprezentanţii industriei auto din România vor lua parte la proiectul naţional pentru realizarea unui ventilator necesar pentru a ajuta respiraţia bolnavilor de COVID-19.

"(...) Doresc (cei din industria auto din România, n.r.) să producă în industria auto şi, de asemenea, participă la acest proiect naţional al nostru privind realizarea unui ventilator pentru a ajuta respiraţia bolnavilor de coronavirus. La ventilatoare lucrurile nu sunt atât de simple ca la măşti, combinezoane şi biocide. Se lucrează într-un colectiv foarte mare şi eu sper să avem cât de curând nişte rezultate concrete. În schimb, la producţia de măşti mi-au spus reprezentanţii industriei auto că pot relativ foarte repede să treacă la acest lucru şi pregătesc modelele pentru a putea fi avizate de unul dintre cele patru institute ale armatei, să poată aviza pe domeniul respectiv produsele pe care le pot produce", a menţionat oficialul.

Premierul Ludovic Orban și reprezentanții industriei auto din România au discutat, miercuri, soluții de sprijin pentru acest sector, dar și despre posibilitatea ca producătorii auto să fabrice echipamente medicale, pentru sistemul sanitar.

“Astăzi, premierul Ludovic Orban și reprezentanții industriei auto au discutat despre cele mai bune soluții și măsuri care trebuie luate pentru ca acest sector vital al economiei românești să continue să funcționeze și să fie pregătit pentru a-și relua activitatea la capacitate maximă când situația o va permite. Totodată, șeful Executivului a apreciat mobilizarea de resurse umane și materiale pe care industria auto o face pentru a reuși să producă cât mai rapid echipamente de protecție atât de necesare sistemului sanitar în aceste zile”, a anunțat Guvernul, într-o postare pe Facebook.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara, săptămâna trecută, că producătorii din industria auto din România au format un grup care lucrează la un proiect pentru producţia în România de ventilatoare mecanice, necesare sistemului sanitar românesc.

Potrivit ministrului, sunt și zeci de companii locale care sunt interesate de producţia de materiale strategice necesare prevenirii, combaterii şi tratării Covid-19.

"Avem liste cred că de 50, 70, 80 de companii, sună, discută cu responsabili cu acest subiect. (...) Astăzi (sâmbătă - n.r.) am o întâlnire cu un posibil investitor care vine de la Cluj pentru a putea încerca o posibilă producţie de ventilatoare mecanice în România. (...) Orice producător care doreşte să facă acest lucru îl sprijinim prin finanţare, prin linii de credit cu dobândă zero, prin garanţii ale statului român, tocmai pentru a porni această producţie de materiale esenţiale”, a afirmat ministrul Economiei, într-o intervenţie telefonică, sâmbătă după amiază, la Digi 24.

Acesta a precizat că şi producătorii din industria auto lucrează la un prototip pentru a încerca să producă ventilatoare, iar compania Romarm lucrează pentru a demara producţia de măşti în România, în vederea creării unei rezerve strategice.

"Toate companiile din industria auto s-au reunit într-un grup de lucru şi doresc sprijinirea economiei româneşti, doresc producerea în ţară a acelor ventilatoare mecanice, dar toate, pe bună dreptate, ne cer un proiect, încercăm să facem acest lucru”, a afirmat ministrul Economiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, totodată, un apel către antreprenorii români să vină cu idei către guvernanţi, legate de producţia de materiale ce ajută la prevenirea şi combaterea COVID-19.

"Mă adresez antreprenorilor noştri: fiţi pro-activi, veniţi cu idei către guvernanţi, fiindcă suntem interesaţi să promovăm produse româneşti, în această perioadă, cu precădere. Este o oportunitate foarte bună pentru mediul românesc. Avem nevoie de aceste materiale, avem această oportunitate", a spus luni Iohannis, la Cotroceni.