Great Wall, cel mai mare producator chinez privat de automobile, a infiintat o fabrica la Lovetch, in nord-estul Bulgariei, prima sa unitate de productie din Uniunea Europeana, in urma unui acord incheiat in 2009 cu compania bulgareasca Litex Motors.

Fabrica va avea o capacitate anuala de 50.000 de vehicule, care vor fi destinate pietei europene, se arata intr-un comunicat al Litex Motors.

Great Wall va asambla in Bulgaria trei modele, Voleex C10, Steed 5 si vehiculul 4x4 Hover H5. Preturile vor varia intre 8.200 si 14.700 de euro.

"Great Wall si alti producatori chinezi ar putea castiga o cota de piata de 5% in tarile Europei de Est, in urmatorii 5-6 ani", a spus Ferdinand Dudenhoffer, analist la centrul de cercetari in domeniul auto din Duisburg,

Bernard Neuviale, directorul Renault-Nissan Bulgaria, distribuitorul marcii Dacia, a declarat ca nu este ingrijorat de concurenta chineza.

"Great Wall trebuie sa dovedeasca faptul ca produce masini de calitate. In al doilea rand, preturile lor nu sunt chiar atat de bune", a spus Neuviale. El a dat ca exemplu noul model Twingo, comercializat in Bulgaria la un pret de 9.200 de euro.