Marius Dan a investit, in urma cu trei ani, peste 12.000 de euro intr-o mica ferma cu 16 vaci. Acum a ajuns in impas.

"A fost un an destul de greu, seceta, iarba pe pasune nu a fost a trebuit sa folosesc din furajele care au ramas de anul trecut. O sa ajungem sa vindem din animale ca altceva nu avem ce sa facem punem lacatul", spune el.

In judetul Cluj insa, 33 de fermieri au gasit o modalitate sa treaca peste aceasta perioada dificila. In urma cu doi ani, s-au asociat si au convins o fabrica de lactate sa preia toata productia de lapte, la un pret bun. Domnul Oprita a cumparat initial opt animale, iar acum se lauda cu peste 100.

"Avem avantaje in tot ceea ce inseamna input, furaje, concentrate, seminte, ingrasaminte. Putem sa discutam de niste preturi bune si chiar foarte bune"
, spune Ioan Oprita, fermier.

Iar cand vine vorba de calitate, fermierii sunt exigenti. Laptele este verificat intr-un laborator de control. "Sa stim in cazul in care unul dintre fermieri are apa in lapte sau suporta consecintele infestarii laptelui din cisterna", explica fermierul.

Dupa acelasi model a invins greutatile si familia Ciurea. Mai mult, cu banii obtinuti, oamenii au reusit sa-si modernizeze linia de productie.

"Se vede foarte bine, este un lapte foarte gras, care duce la niste sporuri de pret in momentul in care ducem acest lapte catre producator"
, povesteste fermierul Mircea Ciurea.

"Eu iau de la 50 de vaci 30.000 de lei pe luna. As lua cu 3.000 de lei mai putin daca nu as fi in asociatie. Profit? Nu este profit",
spune transant si fermierul Sabo Dumitru.

Chiar daca nu vorbesc despre profit, fermierii care au intrat in asociatii au gasit astfel o cale de a evita falimentul.