Un client neavizat nu va reusi sa deosebeasca, de pilda, o placuta de frana originala de una contrafacuta. Potrivit producatorilor auto, ca sa ne ferim de falsuri ar trebui sa fim atenti in primul rand la pret. De obicei, costa de doua ori mai putin. Ne pun, insa in pericol viata, ne avertizeaza specialistii.

Daca nu suntem siguri, cel mai bine este sa intrebam intr-un service autorizat. Piesele contrafacute sunt aduse in special din China, unde se fabrica pana si oglinzi retrovizoare.

In cazul unei oglinzi, de exemplu, daca este contrafacuta, pe spate nu i se vad striatiile de dezaburire si nici data de fabricatie. Poate sa afecteze vizibilitate si poate provoca chiar un incendiu.

Un pericol si mai mare il reprezinta placutele de frana false. De pilda, cele contrafacute costa 100 de lei, jumatate fata de cele originale.

Diferenta se simte pana si la o viteza de 40 de kilometri pe ora, sustin specialistii. Placutele originale va ajuta sa opriti pe o distanta de 7 metri in mai putin de 1 secunda. Cu cele contrafacute aveti nevoie de o distanta dubla.

In total, in Romania se vand piese contrafacute de peste 10 milioane de euro, iar din cauza crizei, aceasta cifra este in crestere, in dauna calitatii pieselor si, bineinteles, a participantilor la trafic.

Legea este destul de blanda cu cei prinsi ca vand piese contrafacute. Risca doar amenzi care pot ajuge la 10 mii de lei chiar daca pun viata oamenilor in pericol.