Potrivit acestui document, care a fost elaborat in mod special in perioada 30 iunie-5 iulie pentru a masura moralul britanicilor dupa Brexit, victoria taberei 'Leave' la referendum a declansat o scadere a indicelui care masoara increderea consumatorilor cu opt puncte, pana la minus noua.

"Este vorba de cel mai mare recul al increderii inregistrat dupa luna decembrie 1994", subliniaza GfK.

In mod normal, britanicii care au votat pentru ramanerea in UE sunt si cei mai deprimati (minus 13 puncte) in timp ce electorii care au votat pentru iesirea din UE sunt mai putin pesimisti (minus 5 puncte).

"In perioade de incertitudine, am vazut o scadere semnificativa a increderii, fiecare din componentii cheie ai indicelui au scazut, cel mai mare declin fiind inregistrat in ceea ce priveste situatia economica generala in urmatoarele 12 luni", a declarat analistul GfK, Joe Staton.

Pe ansamblu, 60% dintre cei intervievati se asteapta ca economia britanica sa se deterioreze in urmatoarele 12 luni (fata de 46% in luna iunie). De asemenea, ponderea celor care cred ca preturile vor creste rapid a urcat pana la 33%, de la 20% in luna iunie.

"Analiza noastra sugereaza ca imediat dupa referendum sectoare precum calatoriile, moda, decoratiile, bricolajul si distributia sunt deosebit de vulnerabile la reducerea cheltuielilor consumatorilor", subliniaza Joe Staton.

Sondajul GfK este unul din primele semnale clare ca gospodariile britanice, un motor important al economiei, au fost afectate de votul din 23 iunie privind iesirea din UE care a declansat un haos politic si deprecierea lirei la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a avertizat ca economia britanica se va confrunta cu o incetinire semnificativa dupa referendum iar BoE are programata saptamana urmatoare o reuniune de politica monetara la care ar putea fi decisa reducerea dobanzii de baza.