Intreruperile de electricitate din timpul zilei sunt tot mai dese, lasand locuitorii fara lumina pentru perioade din ce in ce mai mari, relateaza Bloomberg Businessweek.

Situatii asemanatoare au dus in trecut la proteste de strada violente si au jucat un rol important in infrangerea partidului care s-a aflat pana acum la putere. In cele mai afectate zone, penele de curent pot dura pana la 18 ore pe zi.

Hazoor Ahmed, locuitor in orasul Karachi, isi castiga existenta din renovarea mobilei, asa ca desele pene de curent inseamna o scurtare a zilei de lucru.

Inainte obisnuiam sa terminam un set de mobila pentru dormitor in patru zile, acum dureaza intre 8 si 10 zile. Clientii pur si simplu nu se mai intorc”, spune Ahmed.

Abdul Wasit se ocupa cu livrarea ghetii spune ca si afacerea sa a fost afectata. Daca inainte vindea cate 75 de blocuri de gheata pe zi, acum numarul acestora s-a redus la 40.

Clientii se plang de gheata pe care le-o livram. Nu mai este suficient de solida atunci cand pleaca din depozitele noastre, pentru ca din cauza intreruperilor de curent nu mai sta destul timp in congelatoare”, spune Abdul.

Uzinele de energie electrica din tara ar putea asigura necesarul de energie electrica, daca ar avea suficienti bani sa plateasca pentru combustibil, in principal petrol si gaze. Problemele financiare ale Pakistanului limiteaza insa productia de energie la aproximativ 10.000 de magawati, desi capacitatea lor ajunge pana la 23.500 megawati, potrivit Consiliului de Afaceri din Pakistan.

Lipsa de energie electrica, dar si de gaz natural, au incetinit economia din tara cu 210 miliarde de dolari, reducand cresterea cu doua procente in anul fiscal care s-a inchieiat in iunie 2012, conform Comisiei de planificare din Pakistan. Industria textila a fost astfel cea mai afectata din aceasta cauza, exporturile din domeniu putand creste cu pana la 15 procente, daca nu ar fi criza energetica, sustine Muhammad Yasin Siddik, presedintele regional al Asociatiei Textile din Pakistan.