Conditiile de participare la programul Rabla 2014, precum si documentele pe care trebuie sa le depuna producatorii sau dealerii auto pot fi gasite in Ghidul de finantare a Programului de stimulare a innoirii parcului auto national, publicat pe site-ul AFM.

Lista producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati sa participe in anul 2014 la programul Rabla, precum si cea a colectorilor autorizati sa preia masinile uzate, va fi publicata pe site-ul AFM.

Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Adrian Gearap, a dispus alocarea unui numar de 17.000 de tichete pentru persoane fizice si 3.000 de tichete pentru persoane juridice si institutii publice. Tichetele vor fi alocate electronic, in sistemul informatic gestionat de AFM.

Cei care doresc sa se inscrie anul acesta in programul Rabla o vor putea face la orice dealer dintre cei care vor fi validati si isi vor putea casa vechea masina la orice colector autorizat, numai pentru radierea masinii trebuind sa mearga la Politie in judetul unde vehiculul este inmatriculat.

Distributia tichetelor Rabla nu se va mai face anul acesta pe judete, in functie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritoriala, ci in functie de cerere, tichetele electronice urmand sa fie extrase dintr-o baza de date nationala de dealerii auto validati, pe masura ce se inscriu solicitantii, a anuntat ministrul Mediului Attila Korodi. Totodata, tichetele nu vor mai fi distribuite in etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului.

Anul acesta, cei care vor dori sa isi caseze masina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achizitia unui autoturism nou se vor pezenta direct la dealerul auto de la care sunt interesati sa cumpere si se vor inscrie, urmand ca apoi sa mearga la un colector pentru casare, la Politie pentru radierea autovehiculului si sa revina la dealer pentru a incheia contractul de vanzare-cumparare.

Cei care vor sa isi caseze vechea masina, dar nu si sa cumpere o masina noua, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie sa mearga la dealer. Atunci cand va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpara autoturismul, a mai precizat ministrul Attila Korodi.

Ministerul Mediului intentioneaza lansarea programului Rabla 2014 dupa data de 1 aprilie, a mai spus ministrul.

Anul trecut, in cadrul programului Rabla au fost alocate 23.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice si 3.000 pentru firme si institutii publice. Au fost distribuite 20.922 de tichete astfel: 19.211 catre persoanele fizice si 1.711 de tichete catre institutii si firme.