"In plus, in cazul raspunderii de vatamari corporale, valoarea a crescut de 20 de ori, de la 127.194 euro in 2005 la 2,5 milioane de euro in acest an. Aceste valori au fost efectul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", a spus Constantinescu, citat de Mediafax.

Seful Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a mai spus ca, pe langa majorarea preturilor cu piesele auto, cu manopera si a frecventei accidentelor auto, cresterea tarifelor de raspundere civila auto (RCA) a fost sustinuta si de modificarea structurala a parcului auto national.

"In urma cu 10-15 ani, parcul national era dominat de vehiculele produse de Automobile Dacia Pitesti. In prezent, structura s-a schimbat si ca numar si ca valoare, care au crescut de 2-3 ori", a spus Constantinescu.

Declaratiile vin dupa ce, saptamana trecuta, directorul ASSAI, Cristian Muntean, a acuzat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) de cresterea abuziva a tarifelor la politele RCA.

Seful UNSAR a amintit si de intarzierile de decontare ale asiguratorilor catre service-urile auto, care potrivit directorului ASSAI, cumuleaza circa 300 de milioane de euro, cu o medie de 100.000 de euro pe societate.

In 2008, asigurarile generale au generat prime de 7,068 miliarde de lei, din care politele RCA au insumat 1,844 miliarde de lei. Daunele RCA au totalizat 1,258 miliarde de lei, la un total de 4,143 miliarde de lei.