"Acest sistem va face posibilă controlarea în mod automat a tuturor vehiculelor, prin identificarea automată vizuală a numerelor de înmatriculare (numai imaginea din zona numerelor de înmatriculare), înregistrată la momentul tranzitării, poziÅ£ia geografică de unde s-a facut înregistrarea, precum ÅŸi controlarea în teren", se precizează în comunicatul Ministerului Transporturilor ÅŸi Infrastructurii (MTI).

Banii din despăgubirile vor intra in bugetul Companiei NaÅ£ionale de Autostrăzi ÅŸi Drumuri NaÅ£ionale din România (CNADNR) ÅŸi reprezintă o sumă egală cu tariful pe un an, în funcÅ£ie de tipul vehiculului folosit fără a deÅ£ine rovinieta valabilă
.
Pentru autoturisme valoarea despăgubirii este de 28 de euro, pentru vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone -96 de euro, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa între 7,5 ÅŸi 12 tone ÅŸi vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone ÅŸi trei axe ÅŸi 1.210 tone pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone ÅŸi patru axe.
Amenzile vor fi între 250 ÅŸi 500 de lei pentru autoturisme, între 750 ÅŸi 1.200 pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone ÅŸi poate merge până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone ÅŸi patru axe.
Pentru introducerea sistemului, MTI a elaborat un proiect de ordonanţă de guvern.

CNADNR va urmări eşantioane de trafic şi va transmite către personalul care face verificări ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile privitor la datele de identificare ale vehiculelor de controlat.
Astfel, vor fi oprite în trafic doar vehiculele pentru care există suspiciunea că deÅ£inătorii nu au achitat acest tarif.
Odată cu aplicarea amenzii contravenÅ£ionale, ÅŸoferilor li se va reÅ£ine certificatul de înmatriculare a vehiculului până la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.
Proiectul mai prevede înjumătăţirea cuantumului amenzilor contravenÅ£ionale, eliminând posibilitatea de reÅ£inere a 25% din cuantumul acestora de către instituÅ£ia din care face parte agentul constatator.
CNADNR a selectat la începutul anului consorÅ£iul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul, valoarea contractului fiind de 35,96 milioane de lei, fără TVA.