Anul trecut, procente mai mari pentru intentia de achizitionare se inregistrau in Oltenia (12%) si in randul celor cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 ani (13%).

Cum isi aleg romanii masina: dupa consumul de carburant

In jur de 63% din romani isi aleg un autoturism in functie de consumul redus de combustibil, mai putin de jumatate in functie de marca si 40% se orienteaza dupa pret. Asa se face ca 60% au ales o masina la mana a doua.

Si pentru ca toti incearca sa economiseasca de unde pot, uneori in detrimentul confortului sau chiar a calitatii, doar 36% din romani isi aleg masina dupa confort.

38% din romani au masina, doar 19% au si asigurare pentru ea

Peste trei sferturi dintre cei care au declarat in 2010 ca intentioneaza sa cumpere un autovehicul aveau in plan sa faca plata cash, din resurse proprii. In perioada 2008-2009, numarul romanilor care preferau sa plateasca cash pentru automobilul cumparat era mai mic, o posibila explicatie fiind legata de cresterea nesigurantei in randul consumatorilor, scaderea veniturilor stabile si a disponibilitatii de a contracta un credit, precum si accesul mai dificil la credite in 2010.

Doar 38% dintre romani detin o masina proprietate personala, dintre care 19% au si asigurare CASCO.

Chiar daca top cinci criterii in alegerea asiguratorului pentru CASCO si RCA este similar, doar 45% dintre posesorii CASCO au mentionat pretul drept criteriu luat in calcul la alegerea asiguratorului, in timp ce pentru RCA acest criteriu a fost mentionat de 74% dintre cei care au incheiat o astfel de polita de asigurare. In Bucuresti sunt semnificativ mai putini soferi care nu au acum sau nu au avut niciodata asigurare CASCO comparativ cu totalul esantionului (39%, fata de 70%).

Dintre posesorii de masini noi, 38% au in prezent CASCO, 22% au avut dar nu si-au mai prelungit asigurarea, iar 40% nu au si nici nu au avut CASCO – situatie in care se regasesc 85% dintre posesorii de masini cumparate la mana a doua.