Tesla era în căutarea unei locaţii în Germania pentru construcţia unei fabrici numite "Gigafactory" - unde vor fi produse bateriile pentru vehiculele sale electrice, dar şi maşina Model Y.

Expertiza germană în domeniul auto a reprezentat principalul motiv pentru alegerea ţării, a precizat Musk.

Viceprimarul Berlinului Ramona Pop a estimat că decizia Tesla ar putea crea 6.000 până la 7.000 de locuri de muncă numai în sectorul producţiei şi sute, chiar mii de alte locuri de muncă, în domenii precum design, software sau cercetare.

Deja compania dispune de o fabrică de asamblare în Olanda unde sunt produse maşinile Model S şi X. Dar analiştii avertizează că nu se ştie dacă Tesla va reuşi să-şi îndeplinească ţintele de producţie, ţinând cont de incertitudinile privind comenzile, forţa de muncă şi furnizorii auto.

Profitul Tesla s-a situat la 1,86 dolari pe acţiune, în trimestrul trei din 2019, în timp ce analiştii se aşteptau la pierderi de 0,42 dolari per titlu. Veniturile au scăzut cu aproape 8% în perioada iulie - septembrie 2019, la 6,30 miliarde de dolari, sub estimările analiştilor care au mizat pe venituri de 6,33 miliarde de dolari, conform datelor Refinitiv.

Marea Britanie a ratat investiția Tesla din cauza Brexitului

Elon Musk a mai spus că Marea Britanie şi-a ratat şansa de a găzdui prima fabrică din Europa a constructorului auto american Tesla din cauza Brexitului.

"Brexitul a făcut prea riscantă construcţia Gigafactory în Marea Britanie", a declarat Elon Musk, pentru site-ul de Internet Auto Express.

Votul Marii Britanii în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană a afectat investiţiile străine pentru că nici la trei ani de la referendum nu este clar care va fi viitoarea relaţie comercială dintre Marea Britanie şi UE. În luna decembrie, în Marea Britanie vor avea loc alegeri parlamentare, în ideea de a se pune capăt impasului. Premierul britanic Boris Johnson a promis că investiţiile vor reveni după ce termenii acordului "de divorţ" vor fi clarificaţi.

Mai mulţi mari constructori auto cu uzine în Marea Britanie, precum Nissan, au avertizat că o ieşire dezordonată din blocul comunitar, care ar face ca firmele care produc în Marea Britanie să se confrunte cu tarife vamale după ieşirea din UE, ar fi o variantă nesustenabilă şi le-ar pune în pericol afacerile.

Prima "Gigafactory" a fost construită în deşertul din statul american Nevada. Apoi, în mai puţin de şase luni, a fost construită o fabrică în China, la Shanghai. Deja compania dispune de o fabrică de asamblare în Olanda unde sunt produse maşinile Model S şi X.

Tesla intenţionează să livreze în acest an un număr record de 360.000 - 400.000 de vehicule.