COTY – Car Of The Year Committee – a ales cele 8 modele care concureaza in finala pentru masina anului 2013. Toate 8 au fost alese dintr-o lista de 34 de masini nominalizate cu doua luni in urma. De obicei, pe lista finala sunt 7 masini, insa acum au iesit doua la egalitate in asa-zisa singura “semifinala”.

Pentru a nu influenta votul, nu s-a comunicat care dintre ele au iesit cu acelasi punctaj. Masinile pentru finala 2013 sunt Hyundai i30, Mercedes A Klasse, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru BRZ/Toyota GT86 (una si aceeasi masina coprodusa), Volkswagen golf VII, Volvo V40 si Ford B-Max – masina construita la Craiova.

COTY are 58 de membri (unul si din Romania), jurnalisti care au testat aceste masini in timpul anului. Criteriile de jurizare sunt designul, confortul, singuranta, economia de combustibil, manevrarea, performanta, functionalitatea, protejarea mediului inconjurator, satisfactia soferului si, nu in ultimul rand, pretul.

Selectia masinilor participante incepe in ultimul trimestru. Modelele concurente trebuie sa fie nou-lansate pe cel putin 5 piete europene si sa aiba o prognoza de vanzare de cel putin 5.000 de unitati. Pentru faza finala, fiecare jurat are 25 de puncte de impartit la 5 masini, din care nu poate acorda mai mult de 10 uneia singure.

Cei 58 de membri COTY care voteaza masina anului (2013 in acest caz) sunt din 22 de tari, iar numarul lor e direct proportional cu puterea de cumparare a pietelor. Franta, Germania, Anglia, Italia si Spania au cei mai multi, cate 6.

Pe 4 martie vom afla care e masina anului 2013.