Directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, analizeaza mutarea in SUA a sediului din Torino, Italia, unde emblematicul constructor italian de automobile a fost fondat in 1899, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei, potrivit Mediafax.

Operatiunile din America de Nord genereaza o parte tot mai semnificativa din veniturile si profitul grupului, cel mai mare producator auto din Italia. Anul trecut, 75% din profitul operational raportat a fost obtinut din America de Nord.

Ideea mutarii Fiat in SUA a fost promovata initial de directorul executiv al Chrysler L. Brooks Patterson intr-o intalnire avuta la Torino cu Marchionne.

Sursele citate au precizat ca Marchionne nu a luat inca o decizie privind mutarea Fiat si ia in calcul mai multe optiuni. Contactat de Bloomberg, un reprezentant al companiei italiene a refuzat sa comenteze informatiile.

In luna aprilie, Marchionne a declarat ca este in favoarea transferarii listarii bursiere principale a Fiat la New York, de la Milano.

Piata auto din SUA trece printr-o perioada de revenire puternica dupa criza din 2009, cand General Motors si Chrysler au fost restructurare in faliment cu imprumuturi si garantii de la guvernul SUA. Chrysler a fost preluata atunci de Fiat, iar cele doua companii au planificat fuziunea.

Pe fondul crizei din Europa, unde vanzarile auto se afla la minimul ultimilor 20 de ani, Chrysler a devenit principalul motor de crestere si profit pentru Fiat. Grupul a inregistrat anul trecut in Europa pierderi de peste 700 milioane euro.

Mutarea sediului Fiat din Torino ar fi o decizie extrem de controversata in Italia, unde industria este in declin pe fondul recesiunii prelungite si masurilor de austeritate menite sa reduca datoria de stat, care a depasit recent pragul de 2.000 miliarde euro. Somajul este aproape de maximul ultimilor 20 de ani.

Planul de restructurare al Fiat prevede revenirea pe profit in Europa in anul 2016 si se bazeaza in principal pe lansarea a 16 modele premium. Aproximativ 29% din cel 215.000 de angajati Fiat lucreaza in Italia, iar grupul a anuntat ca nu intentioneaza sa reduca personalul in tara.

Inainte ca o decizie privind sediul si listarea la New York sa fie posibila, Fiat trebuie sa preia participatia de 41,5% la Chrysler detinuta de fondul de pensii si asigurari de sanatate al sindicatului United Auto Workers, care reprezinta o mare parte din angajatii marilor producatori de automobile din Detroit. Fiat si fondul sindicatului se judeca pentru stabilirea pretului la care va fi efectuata tranzactia.

Fiat este cel mai mare angajator privat din Italia. Initial, denumirea companiei a fost un acronim pentru Fabbrica Italiana Automobili Torino. Compania, controlata de industriasii dinastiei Agnelli, a jucat un rol cheie in ascensiunea Italiei ca putere industriala dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar modelul Fiat 500 este un simbol al expansiunii economiei.