Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania. 

"Exista temerea ca daca cineva va face primul pas, toata lumea va urma exemplul", a declarat o sursa din interiorul BCE, transmite Agerpres.

Potrivit acesteia, BCE a creat aranjamente speciale swap sau linii bilaterale de creditare cu Romania si Bulgaria, pentru a le asigura ca subsidiarele locale ale bancilor elene vor beneficia de finantare pe perioada actualei crizei.

Linii swap similare, care permit bancilor centrale sa se imprumute de la BCE pentru a reimprumuta bani pe piata locala, au fost utilizate in perioada crizei financiare din zona euro, dar in mod normal nu au fost anuntate public. 

Potrivit FT, bancile elene au active importante in Europa Centrala si de Est. Daca acestea ar fi trecute sub controlul bancilor centrale din tarile respective, capitalul bancilor mama din Grecia ar fi afectat imediat, ceea ce ar putea da o lovitura fatala sistemului financiar elen. 

De asemenea, FT informeaza ca BCE monitorizeaza situatia prim teleconferinte zilnice cu toate tarile unde bancile elene au operatiuni, printre care se numara Albania, Macedonia si Serbia. Insa Romania si Bulgaria sunt vazute ca fiind cele mai importante in conditiile in care, principalele banci grecesti controleaza peste o cincime din activele bancare din Bulgaria si aproximativ 12% din activele bancare din Romania. 

La inceputul lunii, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a dat asigurari ca bancile din Romania cu capital grecesc sunt sigure, bine capitalizate, si supuse reglementarilor BNR, nu deciziilor de la Atena, dar, in caz de panica, Banca Nationala este pregatita sa intervina cu toate instrumentele pe care le are la indemana.