Toata lumea incearca sa gaseasca o solutie tehnologica pentru usurarea traficului din orasele cu circulatie peste capacitate. Semafoare inteligente, sincronizate, cu radare, nimic nu pare sa rezolve nervii, poluarea si haosul zilnic.

Ozan Tonguz, cercetator in telecomunicatii la Universitatea Carnegie Mellon, a ajuns la concluzia ca problemele din trafic nu pot fi rezolvate decat prin negociere. Dar trebuie un sistem care sa reglementeze destept aceasta negociere.

Furnicile si alte insecte folosesc un sistem natural de evitare atunci cand se intalnesc pe grupuri. Din instinct, sirurile cu furnici mai mici se dau din calea grupului mai mare. Aceasta tehnica ar putea fi aplicata si in trafic.

Semafoare destepte ar putea opri calea masinilor mici in favoarea celor mari pentru scutirea de timp stat in trafic, poluare cu noxe si poluare fonica.

Universitatea de Tehnologie din Dresda lucreaza deja la niste semafoare care judeca traficul in functie de fiecare masina sau de grupuri de masini. Dupa simularile si testele facute de Ozan Tonguz, daca acest sistem se aplica, vom sta in trafic mult mai putin, intre 40% si 60% economie de timp.