GDF Suez a preluat pachetul de actiuni pentru o suma neprecizata, devenind cel de-al saselea partener in proiectul Nabucco, a anuntat, marti, OMV, intr-un comunicat.

"Intrarea GDF Suez in proiectul Nabucco West reprezinta un progres semnificativ. Demonstreaza ca suntem pe calea cea buna pentru a furniza Europei mai multe gaze naturale si pentru a asigura noi surse de gaze pentru viitor", a declarat in comunicat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.

In urma tranzactiei, actionarii Nabucco sunt: Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), GDF Suez (Franta) si OMV (Austria).

OMV a preluat in martie participatia de 16,67% a grupului german RWE la Nabucco, dupa ce aceasta companie a decis sa se retraga din proiect. Anterior, OMV detinea 16,67% din actiunile consortiului.

Proiectul Nabucco West vizeaza alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-un gazoduct care ar urma sa transporte gaze din Turcia pana in Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Initial, gazoductul avea sa traverseze si teritoriul Turciei, avand o lungime de 3.900 kilometri si un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut si redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusa la 1.315 kilometri, cu tranzit prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Costul proiectului revizuit nu a fost precizat.

Uniunea Europeana incearca sa reduca dependenta statelor membre de gazele natuarle importate din Rusia.

Principala sursa de alimentare cu gaze a Nabucco ar urma sa fie exploatarea Shah Deniz II din Azerbaijan, insa nu a fost luata inca o decizie politica in acest sens.