"Prin acest program se incurajeaza achizitia de autovehicule situate in palierele joase de pret sau masinile putin poluante cu litraj mic si consum redus de combustibil. De asemenea, se doreste continuarea mecanismului care sa conduca la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri mai mici decat cele practicate la momentul actual, avand in vedere faptul ca lipsa garantiilor conduce la costuri mai mari ale contractarii unui credit", precizeaza Executivul.

Potrivit sursei citate, programul are drept scop stimularea cumpararii de autoturisme si a fost demarat in aprilie 2015, cand a fost alocat un plafon total al garantiilor in valoare de 350 milioane lei.

"Prin Hotararea Guvernului 233 din 30 martie 2016 s-a aprobat plafonul garantiilor pentru anul 2016 in suma de 100 milioane lei, din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2015, respectiv s-au adus imbunatatiri conditiilor programului, in sensul includerii primei de casare acordate in cadrul programului de stimulare a innoirii parcului auto national pentru justificarea achitarii avansului minim obligatoriu de 5% din pretul de achizitie prevazut in legislatia programului 'Prima Masina' ", se arata intr-un comunicat al Executivului.

In decembrie 2014, a fost emisa Hotararea Guvernului nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se reglementeaza modul de acordare a garantiilor in numele si in contul statului de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) aferente finantarilor acordate persoanelor fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru achizitia de autoturisme noi in cadrul Programului, de catre institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare eligibile, plafonul anual al garantiilor, modalitatea si conditiile de acordare, conditiile de eligibilitate ale finantatorilor, regulile de gestionare ale garantiilor.

"Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi a demarat incepand cu luna aprilie a anului 2015, pentru anul 2015 fiind alocat un plafon total al garantiilor de 350 de milioane de lei. Perioada scurta avuta la dispozitie de finantatorii parteneri pentru promovarea facilitatilor oferite in cadrul Programului, precum si conditiile de creditare foarte apropiate de cele ale pietei financiare, au determinat o utilizare foarte redusa a plafonului pe anul 2015. Astfel, pana la data de 31.12.2015, au fost acordate un numar de 193 garantii, in valoare totala de 3,257 milioane de lei", se mai arata in document.

Pot beneficia de program persoanele care la data solicitarii creditului au varsta minima de 18 ani si care nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou, nu inregistreza restante la plata altor credite bancare si nu au obligatii de plata restante la bugetul general consolidat.

Potentialii beneficiari trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al autoturismului, care va fi asigurat printr-o polita de asigurare de tip CASCO, pe toata durata de valabilitate a garantiei. Autoturismul acumparat prin program trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime ale standartului Euro 5, iar pretul de achizitie nu depaseste 50.000 de lei , la care se adauga TVA, dupa caz. Imprumuturile vor reprezenta maxim 95% din pretul de achizitie al masinii cu TVA.