El a precizat ca situatia a fost prezentata de conducerea Ministerului Mediului in sedinta de marti a Guvernului si ca saptamana viitoare ar trebui adoptata o decizie de rezolvare a problemei.

"Ei (membrii fostului guvern-n.r.) au mancat si noi platim. Asa este cu taxa auto, ca si cu multe alte lucruri", a spus Ponta.

Premierul a declarat saptamana trecuta ca Guvernul va trebui sa adopte un act normativ prin care sa fie restituita taxa auto incasata ilegal, eliberand astfel instanțele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor.

"Am discutat sa identificam impreuna o procedura administrativa prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetațenilor romani care isi cernapoi banii incasati ilegal sa fie solutionate fara a se mai apela la instanta. Suntem intr-o situatie identica din punct de vedere funcțional cu ceea ce se intamplase cu acei bani incasati ilegal pensionarilor. Guvernul Ungureanu le spunea pensionarilor: «mergeti si dati-ne in judecata, stim ca o sa castigati, dar mai castigam niste timp». Instantele se aglomerau, banii pe care Guvernul, indiferent cum se numeste, trebuie sa ii dea inapoi cresc, evident, cu rata inflatiei. Atunci am luat o decizie administrativa si practic am oprit toate procesele, instantele sunt si asa superincarcate, nici nu am mai tinut zeci, sute de mii, in cazul pensionarilor, milioane de oameni prin tribunale, ani in sir. La fel trebuie sa facem si cu rambursarea taxei auto. E clar ca legea adoptata anterior care nu corespundea normelor europene si nici celor constitutionale si ca Guvernul va trebui sa dea banii inapoi. Trebuie sa facem aceasta procedura, ca macar sa nu mai punem judecatori si grefieri sa dea termene si sa scrie sentinte care sunt toate intr-un singur sens, in care Guvernul trebuie sa dea bani inapoi", a spus atunci Ponta.

In opinia sa, decizia guvernelor anterioare de a indemna proprietarii de vehicule sa dea statul in judecata pentru a-și recupera taxa auto incasata ilegal a fost incorecta și imorala.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgata la inceputul anului, prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.