Dupa o luna de intalniri cu bancherii, reprezentantii producatorilor auto si importatori, Ministerul Economiei a stabilit conditiile programului "Prima masina".

Surse din randul participantilor la discutii au confirmat pentru Stirile ProTv ca  perioada de creditare va fi de pana la sapte ani, cu doi ani mai mult fata de durata pe care se acorda un credit de nevoie personale in prezent.

Avansul va fi de 5%, adica 600 de euro, calculat pentru un pret maxim de 12.400 de euro cu tot cu TVA. Dobanda va fi si ea una preferentiala, fata de 10-12% cat este in prezent pe piata.


"Avem cel putin trei modele care s-ar incadra in acest program. Spre exemplu, Skoda Rapid, modelul de aici, intr-o echipare mai mult decat decenta, cu aer conditionat, sisteme de siguranta, vine undeva la 11.000 de euro cu tot cu TVA"

Pentru cei de la Opel, modele Astra si Corsa ar putea fi vandute prin programul "prima masina".

Cristian Milea, reprezentantul Opel Romania: "Discutiile incepute cu APIA si cu reprezentantii bancilor vor continua in nota de deschidere, am convingerea ca proiectul va fi unul bun".

Dacia ar putea vinde toate modelele, mai putin Dusterul, prin noul program.

Pentru Ford, modelele Fiesta si B-Max sunt cele care s-ar califica pentru finantare.

Reprezentantii dealerilor auto sustin insa ca programul ar putea avea si mai mare succes, daca romanilor li s-ar permite sa se imprumute mai mult. Asta pentru ca foarte multi tineri care si-au luat "prima casa", nu s-ar mai incadra si la "prima masina".

Cristian Preoteasa, reprezentant dealer auto Skoda: "Credem ca s-ar putea umbla la gradul de indatorare al clientilor care vor cumpara masini noi, si aici vorbim de o crestere la 60% a gradului de indatorare".

In prezent gradul de indatorare acceptat de banci pentru un credit este de o treime din venituri.

Bancile sustin programul "Prima masina" si asteapta din partea statului propunerile pentru conditiile de creditare. Ridica insa o problema: ce se intampla cu tinerii de 18 ani care nu au venituri si nici experienta in munca? Acestia nu vor putea lua un imprumut nici macar garantat de stat.

Programul ar putea fi lansat la 1 octombrie, cu o luna inainte de startul campaniei electorale. Prin acest sistem se vor putea achizitiona 5.000 de autoturisme noi in acest an si pana la 20.000 anul viitor.