La 32 de ani dupa ce presedintele socialist al Frantei Francois Mitterrand a redus varsta de pensionare cu cinci ani, succesorul sau din acelasi partid la Palatul Elysee spune ca francezii isi pot mentine stilul de viata daca muncesc mai mult.

Guvernul de la Paris va incepe vineri trei luni de negocieri cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, pentru salvarea sistemului de pensii care anul trecut a inregistrat un deficit de 14 miliarde de euro.

"Pensiile sunt un subiect extrem de sensibil din punct de vedere politic, in Franta", a declarat Antonio Barroso, vicepresedinte la firma de consultanta Teneo Intelligence in Londra.

El a aratat ca nu este nicio indoiala ca este nevoie de reforma, pentru ca daca nu se va face nimic deficitul din 2020 va fi urias. Problema este ce se poate face.

Asa cum a procedat in multe alte probleme economice, Hollande face un joc dublu in problema pensiilor. Una dintre principalele decizii dupa castigarea alegerilor, acum 13 luni, a fost reducerea varstei minime de pensionare de la 62 de ani la 60 de ani pentru persoanele care si-au inceput activitatea in adolescenta, masura care afecteaza circa 110.000 de persoane pe an si care este finantata cu majorarea cu 0,1 puncte procentuale a contributiilor de pensii.

La scurt timp, Hollande a inceput sa vorbeasca despre speranta mai mare de viata, care ii va obliga pe francezi sa munceasca mai multi ani.

"Pentru ca traim mai mult, uneori mult mai mult, trebuie sa si muncim ceva mai mult", a spus Hollande luna trecuta.

Dupa o intalnire din aceasta saptamana cu premierul finlandez, Hollande a declarat ca vrea ca reforma pensiilor sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an.

Majoritatea francezilor sunt de acord ca sistemul pensiilor trebuie modificat, dar istoria arata ca sprijinul pentru eforturile lui Hollande de rezolvare a problemei va scadea odata ce vor fi prezentate masuri concrete, a declarat Eric Bonnet, director la institutul de sondare a opiniei publice BVA Opinion.

Cel mai mare sindicat din Franta, CGT, a avertizat deja ca va propune readucerea varstei de pensionare la 60 de ani si se va opune oricarei reduceri a pensiilor, care ar trebui finantate prin impozite mai mari aplicate companiilor si persoanelor cu venituri mari.

Pensiile de stat reprezinta 87% din resursele financiare ale persoanelor de peste 65 de ani din Franta, fata de 75% in Germania, 50% in Marea Britanie, 48% in Japonia sau 35% in Statele Unite, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, a majorat varsta minima de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani, in pofida grevelor si demonstratiilor.