"Problema este ca spitalele isi recupereaza banii de la asiguratori, prin instanta, intr-un an sau doi. Aici vrem noi sa intervenim, ca circuitul banilor sa fie mult mai rapid, iar spitalele sa poata beneficia de acesti bani in timp real pentru a trata victimele", a declarat pentri incont.ro Petru Movila.

Potrivit acestuia, noul proiect de lege vrea stabilirea unui echilibru corect intre victima, asigurator si spital.

"Spre exemplu, daca dintr-un accident grav, victima are nevoie de o proteza, asigurarea ii acopera costurile acelei proteze, dar spitalul s-ar putea sa nu i-o dea. Anual, exista un fond stabilit pentru astfel de proceduri si spitalul stiind ca isi va recupera banii la anul, poate sa spuna ca nu se incadreaza in bugetul alocat, iar omul ramane fara proteza", a explicat Movila.

Deputatul a mai spus ca prin aceasta lege nu doreste scumpirea RCA-urilor, ci ajutatea spitalelor. Insa, se asteapta ca firmele asiguratoare sa nu primeasca cu bratele deschise acest proiect de lege.

Pentru anul 2010, asigurarea auto obligatorie prevede o limita de despagubire pentru vatamari corporale si deces de 2,5 milioane de euro. Pentru 2011, plafonul creste la 3,5 milioane de euro.

Parlamentarul a adaugat ca intentia este ca reglementarea legala sa se aplice pe fiecare caz in parte si nu se va crea un fond special.