Premierul Emil Boc si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au ajuns, azi-dimineata, la Giarmata, judetul Timis, pentru a inaugura autostrada Arad-Timisoara. Aici, reprezentantii consortiului le-au prezentat celor doi detaliile tehnice ale lucrarii.

Premierul a spus ca are noroc ca in Romania se mai inaugureaza autostrazi deoarece astfel are si el ocazia sa mai conduca. "Noroc ca mai inauguram autostrazi in Romania, ca mai am si eu ocazia sa conduc, ca altfel...", a spus Boc.

Dupa aceea, premierul a urcat la volanul unui autoturism Dacia Duster pe bordul caruia a pus un pahar cu apa, iar pe locul din drepta s-a asezat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, ei plecand catre Arad pentru a testa calitatea lucrarilor.

Ajunsi la Arad, Boc a declarat ca, de sambata, inca 32 de kilometri de autostrada intra in circulatie in Romania.

"Practic, punem in circulatie tronsonul de autostrada Arad-Timisoara. De astazi, inca 32 de kilometri de autostrada intra in circulatie in Romania. Asta inseamna pentru noi, cei care de trei ani conducem destinele Guvernului Romaniei, sa avem 122 de kilometri de autostrada pe care se circula in Romania. (...) O felicit in primul rand pe doamna ministru (Anca Boagiu - n.r.) pentru ca din nou a dat dovada de pragmatism si s-a tinut de cuvant. Stiti bine ca am fost aici, uneori mai suparat, uneori mai putin suparat pe constructori, dar iata ca au reusit sa respecte termenul pe care l-au angajat cu Guvernul. Si, de astazi, timisorenii si aradenii si toti cei care intra in tara au un drum pe care sa circule si sa nu mai avem necazuri cu accidente si alte probleme care sunt cunoscute in aceasta zona. Este inca o victorie a lui «da, se poate», impotriva negativismului. O victorie a «da, se poate face un lucru temeinic, bun, si la timp». Se vede faptul ca daca aloci bani mai multi pentru infrastructura lucrurile incep sa se vada. Faptele sunt cele care vorbesc, daca in mandatul vechiului guvern s-au finalizat cinci kilometri de autostrada, deja in acesti trei ani avem 122 de kilometri de autostrada in circulatie. In concluzie, faptul ca Romania are cel mai mare procent din PIB alocat investitiiilor se vede inca o data", a spus prim-ministrul tarii.

Lucrarile la autostrada Timisoara - Arad au inceput in vara anului 2009, iar ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, afirma ca aceasta ar trebui sa fie data in folosinta la sfarsitul anului 2011.

Lucrarile sunt executate de consortiul FCC Construccion si Astaldi. Autostrada Arad-Timisoata are o lungime de 32,25 de kilometri si face parte din coridorul IV Pan-european. Valoarea lucrarilor la acest tronson este de 482,8 milioane de lei, echivalentul a 135,43 milioane de euro.

Desi circulatia a fost deschisa pe acest tronson, lucrarile nu sunt finalizate. Anul viitor, pana in luna martie vor mai fi executate lucrari care insa nu afecteaza circulatia, cum ar fi montarea unor parapeti, amenajarea unor parcari si a unor zone pentru statiile de combustibil.

Citeste si:

Predecesorii lui Merkel si Sarkozy. 8 lideri economici care au salvat continentul de la dezastrul economic, de-a lungul istoriei

Razboiul cuvintelor dintre doua mari puteri ale lumii ia proportii: "Mai bine francez decat britanic"