"Luăm o decizie importantă şi pentru cetăţenii care trebuie să îşi recupereze taxa auto. Printr-o hotărâre pe care o adoptăm în cadrul şedinţei de Guvern de astăzi transferăm suma de 700 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului către Fondul pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu în scopul restituirii sumelor către cetăţeni. Astfel, vom continua să asigurăm fondurile necesare pentru recuperarea taxei auto de către toţi românii care au acest drept", a spus Dăncilă.

La începutul lunii, ministrul Finanţelor anunța că banii din taxa de mediu, pe care proprietarii de maşini au achitat-o la prima înmatriculare a autovehiculelor, va fi restituită celor în drept până la sfârşitul lunii mai.

Potrivit lui Eugen Teodorovici, ANAF va trebui să emită până atunci toate deciziile de impunere necesare acestui proces.

"Ştiţi că eu am anunţat foarte clar că voiam să nu mai fie la ANAF nicio decizie de impunere neemisă. O să verific luni la ANAF. Obligaţia este ca noi să restituim, în cursul lunii mai, taxa pe mediu sau taxa de timbru, cum i se spune ei. Banii sunt alocaţi, nu va fi o problemă", declara Teodorovici, în 6 mai.

Întrebat dacă ANAF are banii pentru restituirea taxei de mediu, ministrul Teodorovici a răspuns că de aceste sume se ocupă Ministerul Finanţelor.

În februarie, Comisia Europeană a somat România să plătească aceste sume în următoarele două luni.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană.

Ea a suferit numeroase modificări până în 2012 când taxa a fost suspendată până la finalul aceluiaşi an, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.

Ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, declara pe 19 ianuarie, că grupul de lucru care lucrează la noua variantă de "taxă auto" încearcă să se întâlnească în fiecare săptămână pentru a găsi o variantă, iar în momentul în care va fi găsită o formulă de calcul sustenabilă o să informeze populaţia.