"Prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa in vederea inmatricularii pentru ca nu se poate lua usor adeverinta privind platile pentru taxele anterioare, deci inmatricularile sunt blocate. Am luat legatura cu autoritatile, ANAF, Administratia Fondului de Mediu si Ministerul Mediului, insa cu toata vointa acestor institutii, ANAF nu are o evidenta din punct de vedere tehnic a incasarilor anterioare si astfel se blocheaza procedura de inmatriculare", a declarat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania, Adriana Ahciarliu, potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca fiecare institutie in parte cu care asociatia a intrat in dialog spune ca nu este cea decidenta in aceasta situatie.

La randul sau, Ion Busuioc, director in cadrul ANAF, a aratat ca nu este responsabilitatea ANAF de a solutiona problema si institutia nu se face vinovata de acest blocaj, prin inexistenta unor evidente nominale a platilor anterioare, intrucat Fiscul n-a avut in timp obligatia de administrare a acestor taxe, ci doar de colectare.

"Culpa nu apartine ANAF pentru ca legislatia in timp nu a instituit obligatia ca ANAF sa inregistreze aceste plati, ci sa incaseze prin trezorerii. Deci n-am avut obligatia de administrare, iar contribuabilii nu au fost obligati sa depuna declaratii ca au efectuat acele plati, ci sumele s-au varsat intr-un cont comun, fiind taxe nenominale, deci nu stim cine a platit pentru taxa auto", a spus Busuioc.

ALB a propus Ministerului Mediului ca firma de leasing sa preia obligatia de a prezenta dovada platii taxelor anterioare dupa ce se realizeaza inmatricularea masinii, eliminand astfel blocajul.

Transferul de proprietate de la compania de leasing la proprietar presupune plata timbrului de mediu de catre acesta din urma, fiind cazul contractelor de leasing incepute in 2008-2009 care au ajuns la final.

Reprezentantii asociatiei n-au primit inca niciun raspuns oficial din partea Ministerului Mediului la propunerea inaintata, insa din discutiile avute au inteles ca solutia a fost considerata constructiva, cu posibilitate de aplicare.

Pe piata de leasing, financiar si operational, exista 1.300 de masini rulate finantate in leasing al caror proces de inmatriculare treneaza in asteptarea adeverintelor de plata, valoarea acestor autovehicule ridicandu-se la 14,3 milioane de euro.

Dintre acestea, ALB are in asteptare 1.100 de masini, cu o valoare de 11,3 milioane euro, reprezentand 37% din totalul vehiculelor rulate inmatriculate de asociatie dupa instituirea timbrului de mediu, la 15 martie.