Inmatricularile de masini noi si second hand pentru transportul persoanelor au ajuns astfel la aproape 299.000, din care autoturisme 290.400 iar restul mopede, motociclete, autobuze si microbuze.

In ceea ce priveste vehiculele de transport marfa, datele INS arata inmatriculari totale de 80.600 unitati, din care 49.600 autocamioane, iar restul autotractoare, remorci si semiremorci.

Datele au fost furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne si se refera la vehicule noi fabricate in Romania sau in alte tari si la masinile de ocazie importate. Vehiculele vandute in leasing inmatriculate sunt inregistrate ca inmatriculari noi. Nu sunt cuprinse reinmatricularile datorate schimbarii proprietarului prin vanzarea vehiculului.

INS mentioneaza ca in trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu trimestrul similar din anul 2013, autobuzele si microbuzele au crescut ca inmatriculari cu 43,4%, iar autoturismele au avansat cu 9,2%. In ceea ce priveste categoria mopede si motociclete a fost inregistrata o scadere cu 11,1%.

In aceeasi perioada inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au avansat cu 4,6% la categoria remorci si semiremorci, cu 4,4% la categoria autotractoare, respectiv cu 3,2% la categoria autocamioane.

Fata de trimestrul III 2014, in ultimele trei luni ale anului trecut inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 4%, iar inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au crescut cu 1%.

Saptamana trecuta, Asociatia Producatorilor si Importatorilui Auto (APIA) a anuntat ca piata auto romaneasca a crescut in 2014, dupa sase ani de scaderi accentuate, vanzarile de autoturisme si vehicule comerciale urcand cu 21,5%, la 100.330 unitati, dar ca livrarile sunt departe de recordul din 2007, productia a scazut cu 4,8% fata de 2013, iar exporturile au urcat cu doar 0,4%.

"In continuare vanzarile sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice, acestea reprezentand 73% din vanzari. In interiorul acestei valori medii anuale ar fi de remarcat faptul ca ponderea achizitiilor realizate de catre persoanele fizice a scazut de la 41% in luna mai la 15% in luna decembrie. Aceasta fluctuatie se datoreaza in mod evident programului Rabla, a carei perioada de maxim a fost mai-iulie. (...) Doar circa 25% din vanzarile catre persoane fizice nu au fost realizate prin Programul Rabla, respectiv circa 5.600 unitati", arata APIA intr-un comunicat.

Reprezentantii asociatiei remarcau, de asemenea, ca anul trecut inmatricularile de autoturisme rulate au scazut cu 1% (1.900 unitati) comparativ cu anul 2013, dar raman la cote ridicate fata de nivelul autovehiculelor noi, fiind de circa trei ori mai mari.